Har bekant lämnat Fitnessguru för en tid sedan. Ni kan följa mig på min nya adress:
Alla eror har sin början. Alla eror har sitt slut. Precis som den här.
Det har varit en rolig tid och jag känner att jag har fått dela med mig av det jag lärt mig och med många av mina åsikter, min träning, och en hel del sarkastiska och ironiska inlägg, vilket sannolikt är den roligaste biten med skrivandet.
Anledningen till att jag lämnar fitnessguru är enkel. Det dök upp ett mail i början av veckan med en tillhörande bild som jag reagerade på och det är helt enkelt ingenting jag vill eller tänker förknippas med.
Bilden syns här nedanför och motiveras med ordspråket: En bild säger mer än tusen ord.
PS. Till mina läsares glädje håller jag på att bygga upp en egen sida/blogg. Jag hoppas bli klar med den någon gång i helgen och skall försöka komma igång med bloggandet efter det. Och där behöver jag förhoppningsvis inte förknippas med någon ohyra.
Mvh Alltid Vila!
"Do I look like I give a fuck?"
Ovanstående uttryck på engelska är ett uttryck som jag önskar att vi kunde slänga in i den svenska vokabulären och lära ut till våra kommande barn och barnbarn i skolan, enbart för att det klingar riktigt gött när man säger det. Speciellt om man verkligen inte bryr sig ett skit om vad som sägs från personen, gruppen, majoriteten eller vad/vem det nu än är i fråga. Så ovanstående uttryck passar bra till det här inlägget. Det läses för den som "actually gives a fuck".
Annars ser du förmodligen ut såhär framför datorn:
Målsättningar
Jag hade som målsättningar att i slutet av Maj 2013 ha klarat av 140 kg i bänkpress, 220 kg marklyft och 170 kg knäböj.
Jag märker i detta nu att det var en sjuk överskattning från min sida som estimerades pga. mina framsteg i höstas. Det enda som ser realistiskt ut är 220 kg marklyft.
Det andra kan jag glömma. Finns inte en chans i världen att jag skall klara av att bänka 140 kg om 2 månader, när jag i detta nu fortfarande måste kämpa med 125 kg. Rimligtvis kanske jag skulle klara av 130 kg tills dess, men inte 140.
Och 170 kg benböj kan ju tacka för kaffet. Jag har ännu inte klarat av 150 kg än. Och det pga. att jag har velat bygga upp mer styrka runt 3-5 repetitioner innan jag börjar maxlyfta, samt för att mitt mediala sidoligament i vänster knä blev uttänjt under en innebandy turnering för några veckor sedan, vilket har påverkat mina knäböjar negativt. Sen har ju baksidorna gått sönder stup i kvarten med, vilket också har påverkat givetvis. Men nu är det slut på futsal fram till hösten igen och förhoppningsvis kommer jag inte att sysselsätta mig med någon mer bollidrott på ett bra tag.
Målsättningarna kommer att hållas kvar däremot, fast dem kommer att hållas kvar som målsättningar för det här året. Dvs. att jag skall klara av ovanstående lyft innan 2013 är slut. På det viset ger jag mig själv gott om tid och jag slipper att stressa mig fram.
Möjliga tävlingar
Du läste rätt. Ja det kan bli möjliga tävlingar för min del. Men det blir ingen crossfit, fitnessfive eller high chaparall liknande tävling.
Nej det blir till att börja med den interna tävlingingen i klassen som vi kallar för "mandomsprovet". Det har jag skrivit om tidigare, men det går ut på att utföra 10 repeitioner i bänk och chins på egen kroppsvikt, 30 repetitioner dips på egen kroppsvikt, 1 km rodd och 5 km löpning under 40 minuter. Tävlingen kommer fördmodligen att ske i maj någon gång. Segraren kommer att koras som världsmästare i mandom.
Den 8 maj är det även dags för GIH-kampen i Sthlm. En grentävling där är chins och dips, vilket vore rätt kul att testa på. Just nu ligger jag ju på fjuttiga 12 dips och 8 chins på 87,5 kg kroppsvikt. Men i.o.m. att jag tränar chins och dips inför mandomsprovet så kommer jag förmodligen att träna lite extra hårt inför det här också. En liten diet som sänker mig ned till 84-85 kg på det borde också öka mina repetitionsantal. Siktet just nu är att iaf kunna klara av 25 dips och 15 chins, vilket borde ge oss på GIH Örebro någon fjuttig poäng som kan innebära en slutseger!
Jag har även lagt förslag till GIH att dem skall ta med maxlyft i dem tre stora lyften: bänk, böj och mark. Och om det slår igenom är det ju 100 % satsning på det som gäller. Då skall vikterna lyftas med brutalt dålig teknik. GIH:s stolthet går före den egna hälsan, glöm aldrig det.
Diet
Det verkar som att dem flesta har rullat igång med sina dieter nu inför sommaren. Hashtaggar om #abs #shreddedasfuck #aldrigvila #eatclean #beach2013 #fitness #blablabla och det ena och det andra syns lite överallt. All heder till er som dietar inför sommaren och vill se lite extra bra ut då. Förstår er verkligen.
För mig så har diet och deff inför sommaren fått tacka för kaffet. Kort och gott finner jag det extremt onödigt, speciellt när man bor i Sverige och på sommaren inte gör mycket annat och jobbar under dagarna. Sen är det förjävla gött att äta god mat också, vilket jag inte vill undgå att missa. Men mer om det i ett inlägg under veckan där jag kommer att skriva om varför jag finner det onödigt att deffa inför sommaren.
Vill också klargöra att det är skillnad på att dieta inför en tävling där jag måste tappa 2-3 kg (vilket jag gör på två veckor), än att dieta i 10 - 16 veckor inför sommaren där man tappar drygt 10 - 15 kg. Men som sagt, mer om det senare.
Det var väl kort och gott lite det jag hade att uppdatera om. Har i detta nu en förkylning eller pollenattack som spökar, vilket gör att näsan är mer igentäppt än vad den brukar vara, vilket hindrar mig ifrån att träna. Trodde att det var helt omöjligt att få en pollenattack nu när det är snö och svinkallt ute. Men enligt hjärnforskarn och pollenexperten på apoteket så sa han att pollensäsongen började komma nu och att flera andra pollenallergiker också hade märkt av typiska reaktioner.
Yeeeey! Hipp hipp hurra för pollen.
Bakom lucka nummer fyra döljer sig ingenting annat än ett livsmedel som är ett mycket vanligt och förekommande livsmedel hos medelsvenssons men som ofta förtärs med en viss försiktighet då man sitter inne på en grov rädsla för att barnen i familjen skall bli feta vid en viss överkonsumtion (för det finns ju inga andra livsmedel som sköter den biten…?). Livsmedlet har tidigare under historien gått under namnet ”det vita giftet”, då det orsakade infektionssjukdomen tuberkulos. Idag går livsmedlet istället under namnet ”den naturliga gainern” då den tenderar att orsaka absurda mängder ökad muskelmassa. Den naturliga gainern är såklart mjölken. Eller som jag brukar säga: Mjalk!
Historia och bakgrund
Vi människor har slukat mjölk sedan bondestenålderns slut för 6000 år sedan. Efter det, fram till tidigt 1700-tal så var det främst egoistiska bönder som mjölkade sina egna kor och som använde mjölken för eget bruk. Under 1800-talet kom mejerkunniga holsteinare (?) och satte snurr på produktionen ytterligare ett snäpp. När sedan den allsmäktigare separatorn gjorde sitt intåg ökade mejeriproduktionen drastiskt och under sekelskiftet på 1900-talet hade vi hela 1700 mejerier i landet. Helt fantastiskt!
Mjalk!
Olika sorters mjölk
Jag förmodar att du som läser det här inlägget någon gång i ditt liv stått mitt framför mejerihyllan och funderat över vilken mjölksort du skall välja, eller iallafall sett skymten av olika mjölsorter. Skall du välja röd, grön, blå eller gul? Jag kan också tänka mig att du undrar hur det kommer sig att mjölken har olika fettprocent. Som tur var har jag svaret för dig.
Mjölk 3,0 % Fett
Är känd som den röda mjölken på mejerihyllan och hör till den vanligare och mest förekommande sorten. Mjölken kommer ifrån den sjukt feta kossan med en aning för hög fettprocent. Den här kossan är en riktig latmask, rör inte på sig för fem öre och har en tendens till att vräka i sig massiva mängder gräs.
Mjölk 1,5 % Fett
Är känd som den gröna mjölken på mejerihyllan och hör tillsammans med den röda mjölken också till den mest förekommande sorten. Mjölken kommer ifrån kossan som motsvarar en svensk medelsvensson. Dvs. den håller en lagom nivå på fettprocenten, den rör på sig regelbundet och den äter en viss mängd gräs tills den blivit mätt. Den här kossan vet vart portionskontroll innebär.
Mjölk 0,5 % Fett
Är känd som den blåa mjölken och är lite mindre förekommande än den röda och gröna mjölken. Mjölken kommer ifrån den sjukt smala kossan med lite mer anorektiska drag som helst inte äter över huvudtaget.
Mjölk 0,1 % Fett
Är känd som den gula mjölken på mejerihyllan och är den minst förekommande mjölken av dem alla. Detta beror på att mjölken kommer ifrån den sjukt deffade, rippade och muskulösa kossan med en extremt låg fettprocent, vilket är väldigt sällsynt. Kossan gör inte så mycket annat än att intervallträna och köra några maratonvarv i kohagen samtidigt som den är väldigt noga med det dagliga gräsintaget. Principen att träna mer – äta mindre är något den här kossan är väl medveten om.
Olika sorters mjölk. Nu vet du var dem kommer ifrån.
Oavsett vilken mjölk du väljer att konsumera så har den hursomhelst en väldigt bra näringsprofil per 100 g och den är även väldigt berikad med dem viktiga mineralämnena kalcium, jod och kalium samt A och D – vitamin.
Näringsvärde per 100 g
Protein: 3,4 g
Kolhydrater: 5 g
Fett: (3 g) (1,5 g), (0,5 g) och (0,1) g (beror på vilken mjölk du väljer att konsumera).
Kalcium: 116 mg
Kalium: 160 mg
Jod: 14 µg
Att mjölka en ko
Har du någon gång haft funderingar på att köpa din egen kossa för att kunna producera din egen mjölk så kommer här lite rådgivning.
Till att börja med så kan du ju tänka på vilken fettprocent din kossa har och vad du finner lämpligast för dig. Att komma åt en kvigas spenar när hon bär runt på 3,0 % är ingen lätt match och det krävs många års erfarenhet för att klara av det.
Att mjölka en ko kan liknas vid ett förspel. Det gäller att hantera kvigan väl och det görs genom att borsta och klappa kvigan över hela kroppen, speciellt under magen och över juvret så att hon vänjer sig vid beröring, vilket borde få henne att känna sig bekväm.
När det sedan är mjölkningsdags är det showtime som gäller. Då skall kvigan bindas upp hårt med bindsle i ett litet bås och gärna med halsrem så att hon inte får några tankar på att springa iväg mitt under akten. Juvret tvättas av och kvigan från massage på ett metodisk och lugnt sätt, men samtidigt gäller det att vara konsekvent och visa vem det är som är bossen under akten.
Skulle kvigan streta emot så är det bara att dunka näven i bordet och sparka foten i väggen och ta fram sparkbågen. Risken finns dock att kvigan blir helvild när sparkbågen hängs på. Funkar inte det så är det sista utvägen som gäller. Fram med grimman och bind upp huvudet högt och använd i nödfall en nosbrems. Här är det no mercy som gäller.
Det tar uppskattningsvis 1-2 veckor innan alla redskap kan plockas undan och tills akten känns bekväm för båda parter. Efter dem här två veckorna när alla parter är bekväma med varandra bör en mjölkning se ut ungefär såhär:
Konsumtion av mjölk
Jag är en enorm konsument av mjölk då jag anser att det är ett av dem bästa livsmedlena som finns. Jag försöker att sluka minst 6 dl per dag, men ibland kan det även bli upp emot ett helt paket (1,5 L) om dagen om jag är riktigt mjölksugen.
Jag har mjölken till det mesta. Jag tar alltid ett fullt glas (3 dl) till varje måltid och jag har det blannannat i min pannkaksmet, till gröten, till mitt krämiga och murriga potatismos och ibland mixar jag det med en proteinshake för att göra den lite extra god. På senare tid har jag även börjat slänga i 1 dl mjölk i äggröran också, vilket har gjort den en aningen godare. Sen är det ju en självklar komponent i det dagliga kaffet också.
Nackdelar med mjölk
Det har tydligen visat sig finnas ett samband mellan prostatacancer och överdriven mjölkkonsumtion. Men och andra sidan, vilket jävla livsmedel i dagens samhälle orsakar INTE någon form av cancer? Så länge man tränar regelbundet och har i övrigt en balanserad kost ser jag ingen anledning till att snåla på mjölken.
En överkonsumtion kan dock göra dig laktosintollerant, så om du vet att du ligger i riskzonen eller om någon i din familj eller släkt är laktosintollerant så kanske du borde tänka lite mer på hur mycket mjölk du dricker. Är du laktosintollerant så kan säga att jag lider med dig, du har tydligen konsumerat för mycket mjölk i ditt liv och du har bestraffats på fel sätt.
Bert Karlsson. En sann överkonsument av mjölk. Undra om han är laktosintollerant eller har prostatacancer?
En grej man skall passa sig för är att dricka iskall mjölk alldeles för snabbt. Detta kan orsaka det temporära och tillfälligt otäcka tillståndet ”brain freeze”, vilket är ett symptom som beskrivs som att hjärnan upplever en plötslig våg av kyla. Det bästa du kan göra om du råkar ut för en ”brain freeze” är att lägga en filt över huvudet och vänta tills kylan försvunnit.
Var varsam med att mjölkens utgångsdatum och kolla på paketet innan du häver i dig för mycket. Vem har inte öppnat ett gammalt mjölkpaket och bara hävt i sig mängder med mjölk för att strax efter första svaljet känna av att det var en stor klump som for igenom svaljet i takt med att man upptäcker att det inte riktigt smakade som det skulle.
Var också varsam med din fjunmusch ovanför läppen. Den kanske inte syns så väl i vardagen, men efter ett glas mjölk kan du lätt råka ut för den icke så attraktiva mjölkmuschen. En annan som bär runt på skägg får istället se upp för mjölkskägg.
Mjölkmusch. Inte så attraktivt.
Till sist
Mjölk bör ses som en självklar del i varje individs kost, oavsett om man styrketränar eller inte. Jag blir alltid lika förvånad när jag märker att en individ inte dricker mjölk och det är något av det absolut första jag påpekar och reagerar över.
Hur i hela friden kan man inte dricka mjölk? Med tanke på att det är relativt billigt (drygt 10 kr för 1,5 L) och med tanke på hur gott det är och hur lätt det är att konsumera och förtära så bör det inte finnas några ursäkter till att inte dricka det. Är du laktosintollerant kan jag köpa om din mjölkkonsumtion inte är lika hög som en annans med tanke på att produkterna är något dyrare.
I övrigt hoppas jag att du insett värdet av att dricka mjölk med tanke dess nyttiga innehåll och dess hälsoeffekter. Var försiktig om du skaffar dig en kviga för att producera din egen mjölk och se till att ha gått om redskap om hon blir vild. Titta noga på utgångsdatumen i fortsättningen och se upp för ”brain freezes”!
Kl 09:15 imorses var det tänkt att portarna skulle slås upp för Tränarprogrammets nuvarande årskull 1 till gymmet för en lektion i tillämpad anatomi. Iallafall enligt vårat schema "Kronox". Enligt lärarens schema så var lektionen lagd imorgon och inte idag, vilket skapade en del frustration och förtvivlan bland programmets elever som fick se lektionen bli inställd och som istället fick sätta sig och nöta in ytterligare information om anatomi till den kommande tentan.
Själv så körde jag ett pass på drygt 2 timmar, då jag ändå enligt schemat skulle befinna mig där mellan 9:15 - 12:00. Då jag var sliten i ryggen sedan gårdagens marklyft så ägnade jag dagen till ära åt att träna upp min rörlighet och teknik som förhoppningsvis skall hjälpa mig med knäböjen.
25 minuters gång i 7,0 graders lutning
Rörlighetsträning 5 x 10 (sånna här vad dem nu kallas här nedanför i videon)
Egentligen skall det vara musik i bakgrunden som det var när jag tränade, men tydligen så bryter det mot upphovsrättslagen och därför har musiken tagits bort.
Ryktet säger att det blir vatten och bröd bakom galler och lås för detta grovt kriminella brott.
Knäböj
40 kg x 8 reps
60 kg x 8 reps
80 kg x 6 reps
100 kg x 5 reps
120 kg x 1 reps
125 kg x 1 reps
130 kg - FAIL
Liggande lårcurl, höft adduktion & abduktion.
Stretching + Hinderbana med några i klassen.
Känns lite sådär att behöva börja om på en ny kula på knäböjen igen med att behöva förbättra tekniken och sänka vikterna. Men under mina tidigare lyft har jag lutat mig för mycket framåt vilket har gjort att halva lyftet görs med hjälp utav ländryggen och inte med hjälp utav lårmusklerna, vilket är något jag jobbar på att förändra. Tanken är att vara så rak i bröstryggen som möjligt, vilket man kan se att jag inte är i videon där ovan. Därav rörlighetsträningen. Skall försöka att kompletera in den en gång i veckan.
Hinderbanan var f.ö. helt överlägsen och det är en av dem roligaste konditionsformerna jag kört på länge. Tror jag hellre skulle leva på vatten och bröd bakom galler och lås så länge jag jar tillgång till gym och hinderbana än om jag fick leva fritt men var tvungen att dra ut och löpa 5 dagar i veckan. Hade jag varit garanterad vassleprotein till mitt vatten och rostbiff till mitt bröd hade det varit ett busenkelt val!
Gårdagens pass var genomruttet rakt igenom. Inställningen var det inget fel på, men min energi var som bortblåst och fokuset låg inte på träningen utan istället blev det en massa irritation på att jag inte hade energi och en massa saker runt omkring.
Dagens pass var inte det mest magiska jag haft men iallafall ett steg i rätt riktning då energin, fokuset och inställningen var tillbaka. Det var lite hugget som stucket ifall jag skulle knäböja eller marklyfta idag. Men efter noga övervägande fick det trots allt bli marklyft då mitt knä inte känns 100 % sedan det inre ligamentet i vänster knät ger en svidande värk när knäet är fullt extenderat.
Marklyft
145 kg x 5 reps
170 kg x 5 reps
190 kg x 1 rep
200 kg x 1 rep
Chins
KV + 10 kg x 3 reps
KV x 5 reps
KV x 5 reps
Kabelrodd supersetat med omvänd pec-deck
Stångcurl
42.5 kg x 8 reps
52.5 kg x 5 reps
Brukar vanligtvis gå för PB när jag klarar av 5 repetitioner i marklyftet vid en viss vikt, men idag så kändes det inte 100 % i kroppen. Så istället testade jag några singlar på 190 kg och 200 kg. Tur att jag höll vikten nere där för min teknik var bedrövlig och egentligen borde jag inte ha utfört några maxlyft alls idag. Dags att börja tänka på tekniken och inte bara på vikten som skall lyftas. Den skall lyftas korrekt också. Även om jag brukar skratta åt saken och säga att det ibland inte spelar någon roll hur tekniken ser ut, bara man får upp vikten. Tror nog inte att jag skrattar så värst mycket åt den inställningen om jag skulle råka ut för en skada.
Ev. tar jag sikte på nytt PB nästa vecka, då blir det bara singlar hela vägen upp till 210 kg, med bra teknik!
Ett litet ynka PB i stångcurlen fick det bli iallafall. Alltid något!
Och som vanligt, när ett PB görs får man fira lite extra i form av något lite godare på tallriken!
Det lite godare fick bli en rak fruktsallad med äpple, apelsin, banan och vaniljvisp. Sjukt gött!
Bänkpress
95 kg x 5 reps
95 kg x 3 reps
95 kg x 4 reps
95 kg x 3 reps
85 kg x 5 reps
Dips
KV x 10 reps
KV x 8 reps
KV x 7 reps
Axelpress i maskin
Triceps pushdowns
25 kg x 12 reps
30 kg x 7 rpes
25 kg x 8 reps
Vilket jävla skit pass rent ut sagt. Kände redan under första setet när jag fick kämpa mig igenom en jävla 5:a på 95 kg att det skulle bli ett bedrövligt pass. Bättre blev det inte av att vänster bröstmuskel/axel gav sig före den högra hela tiden.När jag inte ens kunde mäkta med att göra 10 repetitioner på egen kroppsvikt i dipsen så var det ju bara att tacka för kaffet. Och bättre blev det inte av att hela gymmet var precis knökfullt med massa jävla invalida pappskallar som bara tar upp en massa plats.
Morgonträning FTW.
Helt ledig från skolan idag. Den lediga tiden bör spenderas till att plugga på anatomin och biomekaniken, men jag känner att jag har överlag rättså bra koll på alla muskler i kroppen och vad dem heter på latin. Vi skall även veta exakt var varje muskel har sitt ursprung och var den fäster någonstans, samt vilken funktion den har i kroppen. Just nu är vi nere på nedre extremiteterna, dvs. allt som sträcker sig nedför höftleden, knäleden och fotleden. Allt sitter inte än men så småiningom kommer det att göra så.
Speciellt bra koll har jag på hamstrings och ljumskmusklerna, eftersom dem konstant tenderar att skada sig, speciellt i min kropp. Jag börjar därför att bli mer skeptisk till vad det står i boken om dess funktion, och börjar istället fundera på om jag skall svara såhär vid ev. fråga på provet:
Fråga 1: Beskriv en muskelgrupp för hamstring och ljumskarna:
Hamstrings
Muskel: M. Biceps femoris
Urpsrung: Tuber ishiadicum
Fäste: Caput fibulae
Funktion: Att sträcka/brista sig så ofta som möjligt, speciellt vid futsal.
Ljumskar
Muskel: M. Gracialis
Ursprung: Symphysis pubica
Fäste: Condylys medialis tibiae
Funktion: Att konstant sträcka/sig brista sig, speciellt vid marklyft.
Musklerna må flektera knäleden och extendera höftleden, men det är högst sekundärt i mitt fall.
Dagens pass
Tanken med dagens pass var att köra i minst två timmar där jag först och främst tänkte träna rygg & biceps och därefter göra lite vad jag kände för. Jag blev dock lite nedstämd då det började med att ljumskmuskeln (m.gracialis) började verka redan efter 3-4 reps med bara stången under marklyftet. Så där fick den tacka för kaffet. Det blev ett bra pass i slutändan, men inget ryggpass är fulländat utan ett par set marklyft.
Chins
KV x 8 reps
KV x 6 reps
KV x 5 reps
KV x 5 reps + 5 negativa
Hantelrodd (långsamt excentriskt)
40 kg x 6 reps
40 kg x 6 reps
35 kg x 7 reps
T-bar rodd superset med pec deck för baksida
Knäböj
60 kg x 10 reps
80 kg x 8 reps
100 kg x 4 reps
Vadpress
Stångcurl
22,5 kg x 20 reps
27,5 kg x 20 reps (rest & pause)
32,5 kg x 10 reps + 22,5 kg x 10 reps
Klämde in lite knäböj mitt i allt när ljumsken hade återhämtat sig lite. Blev dessvärre väldigt lätt och det kändes gång på gång som att det skulle gå käpprätt åt helvete i den excentriska fasen.
Ökade lite i vikt i stångcurlen det här passet. Nu såhär i efterhand resulterade det i en muskelkramp jag inte känt av sedan jag började gymma för flera år sedan. Det var längesen jag hade såhär sjuka problem med att tvåla in mig själv med duschkräm och torka mig själv med handduken. Nåväl, jag får väl se det som ett kvitto på att det var ett bra pass.
För er som inte är bekanta med min torsdagsrecension och är relativt nya läsare här på Alltid Vila så kan jag kort berätta att varje torsdag så recenserar jag en av alla råvaror jag stoppar i mig som ett hån och i ren protest samt som en slags motrörelse mot alla individer som konstant recenserar olika kosttillskott i form av proteinpulver, PWO, testosteronhöjare och vad du när folk stoppar i sig. Jag gör det i stort sett för att somliga individer verkar ha glömt av vad som verkligen behövs vid seriös träning: RIKTIG MAT.
Hur som helst så rullar den vidare och går nu in på sin tredje råvara i denna fantastiska serie av recensioner. Idag får en mycket omtyckt råvara stå i rampljuset. En råvara som varit en stor del av mitt liv ända sedan den första gången kom i kontakt med mina eminenta smaklökar. Den har ätits till det mesta och provats på det mesta och allt som oftast alltid varit en succé. Jag pratar såklart om min kära markillfilé.
Om makrillen
Makrillen är ett ryggträngsdjur och tillhör överklassen av benfiskarna. Alltså är den lite dyrare och drygare än alla andra fiskar. Den kan bli mellan 30-60 cm lång och kan väga upp till 3 kg och bli runt 20 år gammal. Alltså är det ingen risk att du någonsin kommer att få se en monstermakrill.
Den simmar runt och plaskar omrking i Atlanten vid Nordamerikas kust, i Nordjön, i Medelhavet och i svarta havet. På vintern tenderar den att leva i allt djupare vatten av någon anledning, framförallt i Nordsjön och Atlanten. Min teori är att makrillen hatar vintern lika mycket som vi människor gör. Och vill därför komma så långt ifrån den som möjligt.
Makrillarna brukar även göra regelbunda lek - och näringsvandringar, där dem simmar från Atlanten in i Skagerrak och Kattegatt. Dem simmar sedan tillbaka under hösten och tar som nämnt tidigare plats i djupare vatten. Detta görs enligt leken följa John, där alla makrillar följer efter den första makrillen som tar initiativet
Så ser den goda makrillfilén ut.
Makrillfilé i tomatsås
Det jag kommer att skrivar om är makrillfilé i tomatsås. Då jag inte är någon konsument av makrillfilé som den är så är jag en något regelbunden konsument av makrilfilén när den är konsververad och blandad i tomatsås.
Näringsvärde per 100 g
Protein: 13 g
Kolhyrater: 4 g
Fett: 14 g
Kcal: 180
Noterbart är att det är drygt 80 g makrill per burk.
Hälsoeffekter
Förutom en ett fullgod näringsprofil så innehåller makrillfilén även den essentiella och hälsosamma fettsyran omega 3. Jag tror att alla är medvetna om omega 3:s hälsoeffekter, men jag tänker ändå nämna några hälsosamma effekter såsom överlag en bättre hälsa för hjärtat, förbättrad reglering av blodtryck, minskning av blodets levringsförmåga och stärkt immunförsvar. Omega 3 har även visar positiv korrelation för muskelbyggning, vilket borde intressera många av min läsare. Även om det krävs en större mängd än vad som finns i en burk makrillfilé för att uppnå maximal effekt. En burk makrill i tomatsås innehåller ju dessvärre inga jättemängder med omega 3 (tror att det är 1g per burk), men det är iallafall något och det är ett snabbt, bra, smidigt och gott sätt att få i sig de på.
Fördelar
Fördelarna med makrillfilé i tomatsås är att det är som nämnt tidigare: Snabbt, bra, enkelt, smidigt och gott.
Min personliga favorit är att rosta en eller två smörgåsar och sedan lägga på makrillen och äta den serverad. Ett recept som aldrig har och aldrig kommer att göra bort sig.
Det funkar också perfekt att slänga på en burk makrill på en s.k. "varm macka i ugn" med lite ost ovanpå. Det är alltid en lika stor succé.
Sen kan man ju självklart äta den precis som den är direkt ur burken, även om dem ovanstående förslagen ger en något fylligare och murrigare påfrestning för smaklökarna.
En ljuvlug upplevelse för smaklökarna.
Nackdelar
Trots mina hyllningskörer till makrillen, så har den också sina svaga sidor. Det har dock inget med smaken att göra, utan med lukten som kan uppstå efteråt och dem röda fläckarna på den vita tröjan.
Det händer emellanåt att jag glömmer att diska rent en och en annan burk efter förtäring och där får både jag och min lägenhet lida pin då det allt som oftast brukar stinka ned hela skiten. Allt från diskbänken ut till väggarna vid tv-soffan.
Det är relativt sällsynt numera, men det händer att jag då och då råkar spilla lite tomatsås med en bit makrill på en av mina tröjor, allt som oftat en träningströja. Dessa tröjor brukar jag slänga till tvätt för att sedan någon dag senare ta med mig och ha på mig på gymmet då jag brukar använda tröjor två pass i rad. Makrillfläcken är i början av passet helt bortglömd, men efter ett tag märker jag att vart jag än går så följer en lukt gammalt surt urin och rutten fisk effter mig. Jag börjar självkalrt undra vem fan det är som luktar så jävla illa, för att sedan ta en lukt på mig själv och upptäcka att det är jag med den där förbannade makrillfläcken som stinker ned hela gymmet.
Makrillens absolut mörkaste sida
Ovanstående punkter kan inte jämföras med makrillens absolut mörkaste sida. En sida som gör att jag tycker synd om och lider med makrillen.
Det är ett hån mot makrillen. Makrillen förknippas i detta sammanhanget med skam, med sunk, med white-trash, med alkoholism, med fattigdom, med underlägsenhet, med något oerhört patetiskt. Den förknippas med GAIS.
Nuff said.
Några snabba om makrillfilén
Pris: 2/5. 10 kr per burk. Säljs som oftast i 3-pack för 25-35 kr.
Smak: 4 av 5. Med tanke på dess fettprofil brukar makrillfilén ge ett njutbart tuggmotstånd och den är inte så torr som t.ex. tonfisken är.
Doft: Luktar gott vid nyöppning. Dock hög varning för kräkreflexer om du använder en tröja med makrillfläckar på.
Effekt: 5/5. Du kan bokstavligen talat känna hur hjärtat mår bättre. Redan efter 1 burk!
Biverkningar: Kan förknippas med en rad underlägsna tillhörigheter. Undvik därför att nämna att du är håller på GAIS.
Det blev rejält med påfyllnad av mat efter gårdagens benpass då jag kände av att den senaste tidens frånvaro från gymmet (vilket medvetet brukar innebära mindre mat för min del) hade dräpt mina energidepåer något och även sänkt ned min matchvikt till 86.4 kg.
Hur som helst så kändes det i kroppen idag att jag åt mycket mat igår då dagens press-pass blev väldigt lyckat i form av ökad styrka i miltärpressen (som jag inte kört som förstaövning sedan december), rejäl pålastning på dipsen och allmänt ökad energi. Det är då träningen är som bäst.
Miltärpress
60 kg x 5 reps
65 kg x 1 reps
60 kg x 3 reps
55 kg x 4 reps
50 kg x 6 reps
Dips
KV x 10 reps
KV x 12 reps
KV + 10 kg x 7 reps
KV + 20 kg x 4 reps
KV + 30 kg x 4 reps
Hantelpress (långsamt excentriskt, paus i botten i 2-5 sek)
20 kg x 8 reps
25 kg x 3 reps
20 kg x 6 reps
Triceps pushdowns
35 kg x 6 reps
40 kg x 3 reps