Tjejer och styrketräning

Syndicate content

Jag minns den tiden då jag smög med mitt proteinpulver. Det var för ungefär 10 år sedan då jag var 15 år och proteinpulver var nytt i Sverige. Jag vägde 56 kg och målsättningen var att bli nästa Bruce Lee. Jag ville inget annat än att bli större och den senare idolen utbyttes mot Arnold Schwarzenegger. 

10 år känns som en livstid sedan. Idag är proteinpulver ett normalt mellanmål och att ta en proteindryck efter träningen hör inte till ovanligheten, det är snarare tvärt om. Att INTE ta en proteindryck efter träningen är ovanligt och de flesta har sina olika favoritprotein till olika tillfällen. Proteinmarknaden har blivit så pass stor att det råder brist på vassle, råvaran i de flesta proteinpulver, på flera hörn i världen vilket även lett till att världsmarknadspriset skjutit i höjden. 

Tillsatt protein finns idag i flera produkter från yoghurts till kakor och vem kan glömma när hela Stockholms tunnelbana pryddes med orden 

"Bananas are for monkeys"

En lång tid har förflutit sedan jag började med proteinpulver. Som oftast möts något nytt med rädsla och jag kommer ihåg de långa diskussionerna med mina föräldrar om burkarna som ofta stoltserade med ord som "anabol" med bilder på muskelmonster. Så här i efterhand är våra långa gräl gällande aminosyror lite lustiga, speciellt då Fitnessguru är en av de största återförsäljarna av dessa. 

Som sagt, en lång tid sedan... Eller? Jag kan tänka mig att du som läser detta sitter och småler lite över händelserna ovan och jag förstår dig. Samma okunskaper, rädslor och välmeningar styr dock vår träning idag. 

"För varje kvinnlig bodybuilder skräms 10 000 st andra bort från styrketräning"

är ett citat med mycket sanning i sig. Generellt sett så tränar de flesta tjejer med lätta vikter och oändligt många repetitioner eller i värsta fall används bara gångbandet i tron om att detta är det bästa/enda sättet att få drömkroppen. Varför? Är det på grund av bristande motivation eller rädsla? Jag tror det senare.

Precis som med aminosyrorna för 10 år sen så tränar tjejer fel på grund av rädslan att göra rätt skulle tillverka muskler snabbare än en kinesisk fabrik tillverkar tamagotchis.

I artikeln som följer skall Martin Löwgren reda ut hur det egentligen ligger till. Går det bli en Arnold av misstag över en natt? Lär mig i sådana fall hemligheten - Sid Knutsson VD Fitnessguru

Jag har under lång tid velat skriva denna artikel men har inte fått arslet ur vagnen. I denna artikel kommer jag reda ut alla myter om tjejer och styrketräning och samtidigt försöka få er tjejer att inse vilka underverk styrketräning kan göra för era kroppar.

Det var säkert för 10 år sedan som jag förstå gången hörde någon tjej dra den klassiska repliken

"Nej, jag vill inte träna styrketräning för jag blir så himla biffig då" 

och jag har redan sedan dess alltid undrat hur dessa damer resonerat. För med lite logik förstår vi alla sanningen att man inte blir inte Arnold utav misstag. Speciellt inte av att man lyfter lite silverhantlar och detta faktum är sant oavsett hur många som tror motsatsen. Det hela faller sig lika befängt som att man skulle av misstag bli Ronaldo, få hans fotbollsegenskaper eller karataristiska frisyr av att köpa samma fotbollsskor.

Faktum är att det är extremt svårt för tjejer att ens lägga på sig lite muskler då deras produktion av manligt könshormon (testosteron) är cirka 1/10 av mannens. Detta i kombination med att tjejer generellt sett har en mindre mängd muskelmassa från en början gör att oddsen att de skulle bli biffiga av styrketräning väldigt, väldigt höga.

När tjejer blir sjukt biffiga är det oftast p.g.a. att de använt manligt könshormon och därmed i stort sett blivit män (rent hormonellt sett). Så visst med "rätt" doping kan absolut tjejer bli stora som hus men frågan är då om det kan räknas som tjejer?

Nej sanningen är att om tjejer bara styrketränar och inte använder sig utav otillåtna hormontabletter kommer deras kvinnliga former att behålla och slipas långsamt till absoluta världsklass. De kommer absolut inte lägga på sig några onaturligt stora och biffiga muskler utan de ser bara ännu kvinnligare och ännu sexigare ut då deras lår, höfter, mage och axlar formas efter den kvinnliga genetikens tänkta form.

Tjejer ska förövrigt inte träna annorlunda jämfört med oss killar. Tjejers biceps sitter på precis samma ställe som killars och likaså deras mage. Varför det finns böcker om hur tjejer ska träna förstår nog de flesta - pengar. Tyvärr Charlotte Perelli men så är det!

Hur en tjej ska träna styrs helt efter hennes förutsättning, erfarenhet, målsättning och den tid hon är beredd att lägga ned. En friidrottstjej ska självklart inte träna likadant som en tjej som satsar på tyngdlyftning då deras kravprofil är helt annorlunda. 

Schemat som tjejer ska följa finns inte men det finns å andra sidan inte för killar heller. Det finns liksom ingen riktig mall för hur ett styrketräningsschema ska se ut då det precis som ett kostsschema måste individanpassas och ta hänsyn till en mängd faktorer (tidigare skador, släpande musklergrupper, prioriterade muskelgrupper etc).

Så länge inte en muskel tränas varje dag utan ges mellan 48-96h vila beroende på storlek innan den belastas igen får man egentligen konstruera ihop ett schema hursomhelst. Självklart finns det bättre och sämre sätt att göra detta på men i det stora hela styrs det av vad personen som ska träna efter det själv föredrar.
 

Styrketräningsprogram för tjejer

 
Pass 1 Bröst, framsida axel, mellersta axel och triceps.

Pass 2 Ben och vader

Pass 3 Rygg, biceps och mage.

 

OBS! Känner man att en viss övning verkligen inte känns bra råder jag er att först be någon erfaren personlig tränare att titta på tekniken innan ni byter ut den.


Pass 1 
1. Bänkpress/Hantelpress 
2. Axelpress/Militärpress 
3. Bröstpress i maskin 
4. Kabellyft åt sidan 
5. Enarms hantelpress ovanför huvudet 
6. Pushdown 

Pass 2 
1. Knäböj 
2. Utfall 
3. Benpress 
4. Liggande lårcurl 
5. Benspark 
6. Stående vadpress 

 

Pass 3

1. Skivstångsrodd/Sittade kabelrodd 
2. Raka marklyft/Marklyft 
3. Hantelrodd 
4. Ryggresning 
5. Traditionella latsdrag framför nacken 
6. Rak skivstångcurl 
7. Hantelcurl 
8. Cablecrunch

Antal set
2-4

Repetitioner

Repetionsintervallet styrs av vilken period ni använder schemat i. Styrka (lågreps) 3-6. Volym 6-12. Uthållighet 12-20. Är du en total nybörjare gör du även ett smart val i att börja med det högre repsintervallet (12-20) för att på så vis automatiskt få mer baning (inövning) av rörelsen i varje övning med lägre risk att skada dig.

 

Vila

Kör antingen alla pass efter varandra (mån, tis och onsdag) eller varannan dag (mån, ons, fre).

 

Jag kan inte på rak arm säga exakt hur många tjejer som anlitat mig som deras personlig tränare och kostrådgivare men det är alla dagar i veckan över 500 st. Ingen av dessa, INGEN har blivit någon stor, biffig bodybuilder utan snarare har de fått riktigt läckra kroppar som de gärna visar upp. Är det för att vi tränat felaktigt? Är det för att vi tränat för lätt? Är det för att vi tränat för mesigt eller är det kanske för att tjejer om de tränar styrketräning faktiskt får snygga och vältränande kroppar?

 

Självklart är det de sista alternativet. Många av mina kvinnliga klienter har skakat lite på huvudet när jag satt dem på att köra skittunga marklyft och blandat detta med diverse bänkpressar och benböjar. De har sagt att de kommer se ut som hulken om de ska hålla på med såna här övningar. När de sedan några veckor/månader senare börjar märka att de mer ser ut som modellerna i diverse tidningar brukar de be om ursäkt och säga att de aldrig i världen kunde tro att såna här typiska manliga styrketräningsövningar skulle kunna ge de så feminina former.

 

Man ska dock inte påstå att det är lätt att få bra kvinnliga former bara för att man tränar lite styrka på gymmet för det krävs ett jävla slit och det kan mina klienter och även kvinnliga träningskamrater intyga. De e klart står man och fiser med silverhantlar eller sitter i nån maskin och pressar på lägsta vikten är styrketräning inte så jobbigt men blir man som tjej tvingad att gå 40st steg i djupa utfall med en 20kgs hantel i varje arm kan det brista för de flesta...

 

Generellt tränar de flesta tjejer som kärringar och de gör de inte för att de har dålig vilja/motivation/styrka eller liknande utan för att de TROR att de kommer bli biffiga om de använder mer vikt. Det finns killar som tränar som kärringar och varför de gör det har jag ingen aning om. Tjejer har iallafall en anledning. En jävligt dålig och felaktig anledning men de har iallafall en anledning och det är den anledningen jag försöker döda med detta inlägg. Tjejer behöver och ska inte vara rädda för att ta i. De är faktiskt tvungna att pressa sig lite hårdare än oss killar för att få resultat från styrketräningen då det som tidigare nämnts har mindre muskelbyggande hormoner för detta ändamål. Killar producerar normalt 70 mg manligt könshormon i veckan medan tjejer producerar ca 10 mg. Redan här har tjejer oddsen mot sig för att lyckas med sin träning. Tjejer måste helt enkelt ta i lite mer än killar för att få resultat och allt som oftast är det tvärtom och det av anledningar jag nyss nämnt.

 

Jag vet inte riktigt hur jag ska lyckas övertyga mina kvinnliga läsare om detta rent verbalt så jag tänkte jag att jag istället klipper in lite bilder på olika tjejer som format sina kroppar med just styrketräning. Många tror kanske att dessa tjejer stått på crosstrainern i 45min lyssnandes på akon eller kört nåt gruppträningspass för att få dessa former men tyvärr är inte så fallet.

 

Det är ytterst sällan man ser extremt vältränande tjejer på dessa gruppträningsklasser och det har nog sin förklaring i att det tyvärr inte är det mest optimala för att "forma och bygga upp kroppen". Gruppträning, crosstrainer, promenader och andra liknande aktiviteter gör guld för allmänhälsan för Sveriges befolkning och kan förebygga såväl psykisk ohälsa, fetma och mycket annat men det kommer tyvärr inte forma dess deltagare till fitnessathleter. Nu kanske inte alla som går på dessa klasser har som mål att se ut som fitnesstjejer men de tjejer som har det som mål och går på dessa klasser slänger bort väldigt många timmar av tid de hade kunnat vara ute i gymmet och köttat.

 

Och för att återkoppla till crosstrainern eller stepmaskin. Jag menar hur många gånger har man inte hört/sett/träffat tjejer som står på dessa jävla maskiner timme efter timme. Vad tror de ska hända egentligen. Visst de blir svettiga och håller ett jäkla tempo på dem men svettig de blir man av att kratta löv i trädgården också men inte fan kommer de göra någon direkt nytta avseende formen på ens lår och rumpa. Fast det är klart har man som mål att se ut som dessa anorektiskta hollywood fruar är nog crosstrainer, cigaretter och ett kostschema beståendes av citronvatten och äpple absolut inte fel men de kan jag som kille intyga att det är inte ett dugg snyggt. Tjejer ska ha former och gärna lite muskler. Att bara svälta sig själv och ha mindre rumpa än ett spädbarn är inte bara osexigt utan det är även väldigt avtändande. En frisk kvinna med en välformad kropp är bland det vackraste som gud skapat så tjejer sluta titta på dessa sjuka ideal från hollywood för det är så fel det bara kan bli (på flera plan) och inse att killar gillar tjejer som har lite power i kroppen.

 

Missförstå mig rätt nu. Crosstrainer, stepmaskin och gruppträningspass är GULD värt på flera plan. Det stärker konditionen, tränar ens leder, förbättrar koordinationen och massa annat MEN vill man forma, bygga, skulptera kroppen är detta inte rätt väg att gå utan då är det rå, skitig och riktig jobbig styrketräning som gäller och det är inte annorlunda för tjejer eller killar.

 

Samtliga dessa tjejer nedan har tränat tunga bänkpressar, utfall, knäböj, marklyft, chins, militärpressar etc. De har fått lite valkar på händerna, träningsvärk efter vissa pass men de har inte gett upp.

 

Tjejerna nedan har med andra ord tränat klassiska tyngtlyftning och manliga kroppsbyggarövningar men inte tycker väl någon att dessa damer för den skullen ser ut som sådana? Så är det. Tjejer blir inte bodybuilders bara för att de tränar styrka utan de ser ut precis som tjejer ska göra fast de är lite fastare, får lite mer former men några muskulösa monster är det inte tal om så gräv ned den myten nu och gräv aldrig upp den.

 

Nej tjejer vakna nu ur dvalan, spotta i händerna , ta av er kjolen, släpp handväskan och börja träna tung styrketräning så kommer ni se vad det kommer göra med era kroppar. Ni har mitt ord på att ni absolut aldrig kommer bli en biffig bodybuilder och jag vet att ni kommer tacka mig den dagen ni inser det.

 

*Självklart har följande damer även skött sin kost till 100% och därmed lyckats deffa till sig en riktigt låg fettprocent men grunden som byggt former är ändå styrketräning.

 

Samanfattning

Vad ni än gör tjejer så sluta inte styrketräna och var för allt i världen inte rädda för att kötta på lite. Det ska vara tung jävla styrketräning och inget jävla tramsande med silverhantlarna (så länge ni har rätt teknik i respektive övning såklart). Ni kommer vinna så enormt mycket på det och det kommer ge er en alldeles fantastisk fysik som ni kommer vara så himla stolta över.

 

STRONG Is The new skinny!

/Martin Löwgren & Sid Knutsson

Kommentera

Kommentarer

Jättebra artikel! Den inspirerade mig!
Jag tycker att det är snyggt med muskler på tjejer men jag gillar inte bodybuildartjejer rent estetiskt.

Jag har tränat hela livet med främst basket men med löpning och lite styrketräning hemma inför mönstring sedan värnplikten.
Efter långt uppehåll med ordentlig träning har jag taggat till efter Göteborgsvarvet med löpning och styrketräning på gym.

Det jag tycker är absolut snyggast med kvinnokroppen är timglasfiguren, dvs att axlarna och höfterna är ungefär lika breda med en smal midja. När jag ser bilder på tjejer som styrketränar mycket så tycker jag att de har snygga muskler men jag har inte sett en enda som har lika breda axlar som höfter. Allas höfter krymper och så vill jag inte se ut.
Har du något tips på hur man behåller timglasformen även vid styrketräning eller är det en omöjlig kombination?

Tack för era grymma artiklar!

P.S. Jag vill gärna se bilderna ni skriver om i artikeln, på tjejerna som har styrketränat. De syns inte för mig. Har sett att andra också kommenterat detta. D.S.

Hälsningar Paula

Älska starka tjejer! :)

Grym artikel, helt rätt inställning.

Hur bra skrivet som helst, blir så otroligt taggad på att börja styrketräna ordentligt!
Var hittar ni alla dessa bilder? Tycker att jag har letat runt men hittar ingenting som detta, behöver fler bilder till inspiration :)!

Jag tränar väldigt allround och även styrketräning. Ser faktiskt trots mina 45 år yngre ut och tas oftas för 30-35, vilket jag tackar min träning (och bra gener) för. Mitt problem är jag opererade bäckenbotten förra hösten och inte vet hur tungt jag får lyfta. INGEN av mina läkare (opererande eller remitterande) eller ngn sjukgymnast kan säga hur tungt jag kan lyfta :-(( Jag är därför försiktig med alltför tunga lyft. Skall träffa en PT på tisdag och få ett program som är anpassat för mig. Hade varit bra om ni kunde lagt upp ett alternativt program om man ex inte får/klarar av alltför tunga lyft ex, marklyft, utfall med tunga vikter/stång etc. Jag måste helt enkelt hitta alternativa övningar som inte innebär så mkt påfrestning för bäckenbotten...

finns bara ett ord för denna text, inspiration. nu ska ja träna lite :)

Hej :) Jag är 16 år gammal och väger ca 60 kg och är 166 cm lång och jag är både armbrytare och fotbollspelare och jag vill verkligen komma i ännu mer form , alltså mer muskler på kroppen än fett. Så jag tänker pröva på detta träningschemat men jag har en fråga, beroende på mat. Hur mycket får jag äta, ska jag minska på något eller öka med något? :) mvh emma

Grymt bra artikel! Jag har garvat åt vissa meningar, men bara för att det är så bra, roligt skrivet :-) Jag har faktiskt aldrig trott att jag ska bli biffig av att ta i när jag styrketränar, för jag vet att jag som tjej inte blir en ny Arnold och det vill jag inte heller. Bilderna som ni lagt upp är precis min drömbild av hur jag vill se ut som tjej i framtiden :-P

Vilka fina ideal ni sänder till kvinnor, verkligen! Varför kan man inte skriva en bra serriös artikel riktat till kvinnor och utelämna vad som "ni killar" anser vara sexigt eller inte. Allvarligt talat! Tror ni att man som aktivt tränande kvinna känner sig mer motiverad till att träna när man ser en artikel med en massa bilder där tjejer inte kan vara sexiga utan silikon i brösten! Hur tänker man då?
Jag tycker att det är väldigt snyggt med muskler (kvinna som man) och jag tränar mycket jag med. Men lägg ner de där sjuka bilderna. Era ord är inspirerande men jag tror att jag talar för en del kvinnor när jag säger att bilderna inte är det!

Otroligt bra artikel! Har läst den flera gånger, helt fast. Jag har börjat köra efter styrketräningsprogrammet i denna artikel, och det är en ganska stor skillnad till hur jag tränat förut. T.ex pass 1, jag brukar köra runt 45-50 minuter, men detta pass tog endast 25-30 minuter för mig. Kändes som ett ganska kort pass, och några övningar. Burkar vara van med ca 9 övningar per pass. Så blir lite osäker på om detta kommer fungera på mig, att gå ner i "tid och övningar". Övertala mig! :)

Gäst, om du tycker tjejerna ovan ser ut som vältränade män måste du ha väldigt märkliga karlar i din omgivning. Ta tjejen på bild nr 4 exempelvis, skulle tycka det var ytterst märkligt om en man hade hennes kropp. Tjejerna med mest definierade muskler är ju oerhört deffade + att bilderna är tagna för att framhäva deras muskler. De har kanske en fettprocent på 5-6%. Ingen normal kvinna har så lite underhudsfett och därför ser det lite extremt ut för oss vanliga dödliga.

Otroligt bra artikel! Och detta stämer sååå bra med mina erfaranheter, jag blir bara mer lik Beyonce av tung stryrketräning. Tunga vikter biter verkligen på midjemåttet (ja, man måste tänka på vad man äter också). Tack och lov har jag hittat en PT som fattat detta, han lassar på, och jag lyfter för allt vad tygen håller.

Går det att köpa "strong is the new skinny"-linnen nånstans? Det vore ju läckert :-) Kan inte FG börja sälja såna....

Sen håller jag med om att det extremdeffade är magstarkt för oss vanliga människor. Men, lägg på några fettprocent på damerna ovan, så ser ni kurvorna dyka upp. *Skinny bitch-idealet* är verkligen inte kul.... Alla damer/tjejer/kvinnor som tjatar om att de behöver banta försöker jag skicka till gymmet. Det går sådär :-) Nu tar jag ett rejält tag, och hoppas att den nya figur som börjar dyka upp skall inspirera!

Uppmuntrande artikel!

Tack för bra inspiration och ett bra träningsschema, som kan vara lite svårt när man är nybörjare som mig ;)

"Tjejerna nedan har med andra ord tränat klassiska tyngtlyftning och manliga kroppsbyggarövningar men inte tycker väl någon att dessa damer för den skullen ser ut som sådana?"

- Jo, dessa damer ser precis ut som vältränade män fast med silikontuttar. Det tycker nog både jag och många andra tjejer. Målet med min träning är INTE att bygga ett sex-pack eller att få stora biceps, jag vill bara se slank, frisk och snygg ut. Du har givetvis rätt att tycka att tjejerna på fotona är skit snygga men jag är säker på att majoriteten av kvinnor i Sverige INTE vill se ut som dem.

Jag anser trots detta att din artikel var mycket inspirerande och även jag kommer ta i lite extra på kommande gym-pass!

Kul att höra =)

Herregud vad inspirerande!! Jag styrketränar redan väldigt mycket och har gjort i flera år, är inte bland de tjejer som står med silverhantlar och det är till dessa tjejer inlägget var riktat mot - men jag ska säga att det var riktigt motiverande även för mig! Kom nyss hem från gymmet, men ser framemot imorgon då jag ska kötta som bara den!

Älskar FG, har lärt mig massor sedan jag hittade hit! :)
Skulle gärna vilja be om råd och är tacksam för alla svar - jag är grovt byggd och väldigt överviktig (100kg, 174cm lång) och har en mild form av MS, som inte påverkar mig nämvärt mer än att jag är väldigt stel ibland. Jag har börjat gymma, och mitt mål är dels att gå ner i vikt (har gått upp ca 30kg sen jag träffade min man) men även att bli fastare och gärna få till lite synligare muskler.
Mitt problem? Var börjar jag? Skall jag börja med att få igång kondisen och göra mest cardio, eller skall jag kombinera och göra både cardio och vikter?
Jag hade gärna sett någon artikel som kanske riktar sig till såna som mig som är lite vilsna och okunniga..

Bra skrivet och bra att det lyfts fram ordentligt. Sedan blir jag lite fundersam till kritiken som lyfts fram angående collagen, det är en vid mängd av olikt tränade individer blir lite svårt om man ska begränsa bilderna till vad de "rädda" skulle acceptera, sedan handlar det väll att bryta in med inspiration om hur vältränade kvinnor kan se ut, inte dessa trådsmala idealmakare som sprids över hela landet i all möjlig reklam.

härlig artikel! :)

Ni verkar vara insatta i träningvärlden, jag skulle vilja ha lite tips på hur man tajtar till kroppen, är gym och "skrot" ända vägen? :)
Jag tycker det är svårt att veta vad man ska äta och hur jag ska träna. Tränar diverse olika pass och nån gång gym och springer. En personlig tränare hade kanske suttit fint haha!

¨nä men som sagt lite tips :)

Bra skrivet Åsan!
Som jag förstod det när jag läste texten så var målet att övertyga de tjejer som inte styrketränar för att de inte vill bli större att man inte blir stor av att styrketräna. Genom att sedan visa bilder på tjejer som många anser vara för muskulösa så motsäger ni ju er själva. Även om det fanns ett par bilder som ser ut som (vad jag förstod som) målgruppen vill se ut som så är de i minoritet.
Jag tyckte för övrigt texten var bra. Tycker bara att bilderna och texten inte riktigt passar ihop.

Gör ett collage du tror skulle passa. Om det är bra läggs det upp. Här är din chans att förändra och hjälpa :)

Utmärkt artikel, bra jobbat grabbar!

När jag läser svaret på Kajsas invändning så tänker jag på att retorik är något som man använder i såväl text som tal och att det inte handlar så mycket om konsten att övertyga som konsten att få folk att lyssna (ibland för att få folk att lyssna måste man först lyssna på dem som man vill nå fram tilll)

Frågan man kan ställa sig är om man har lyckats att nå fram med sitt budskap när 20 människor som redan höll med säger att det är bra, eller om man lyckats med sitt budskap när man på något sätt lyckats övertyga någon med en diametralt motsatt åsikt att man kanske har rätt. Än så länge verkar det första har lyckats det andra är jag mer tveksam till.

Även om det finns bilder där på tjejer som har mindre markerade muskler, så drunknar dem lite bland allt det andra. Det är lätt att utgå från sig själv och välja därifrån, men vad är målgruppen och vad kan tänkas övertyga/tillfredställa denna målgrupp är något som kan vara bra att ha i åtanke i hela processen från vad som sägs, till hur det sägs och med vilka medel man väljer att förstärka detta budskap (aka bilderna).

Många texter här på sidan har ingen annan uppgift än att predika för de redan frälsta och att lära ut något till dem. Men när man, vilket man bör ibland, försöker nå en ny målgrupp så kan det vara bra att se vad man kan göra för att nå fram till dessa.

Jag tror att de flesta tjejer som väljer att inte styrketräna pga att de inte vill bli stora tycker att många av tjejerna på bilderna är för stora. Personligen tycker jag inte att så tydliga muskler och ådror som flera på bilderna har ser särskilt kvinnligt eller snyggt ut. Smaken är olika men jag tror inte ni kommer övertyga de som inte styrketränar av given anledning med hjälp av dessa bilder...

Vad som är "för" vältränat är alltid något subjektivt som den vise sa; Skönhet ligger i betraktarens ögon.

Självklart finns det tjejer i inspirations collaget som vissa kommer tycka är "för" vältränade där bland annat du. Likaså finns dem som gillar ännu större muskler. Jag är dock övertygad om att tjejerna; 4, 5, 7 och 17 knappast ses som "för" vältränade av majoriteten.

Jag hoppas innerligt att alla tar till sig texten och väljer inspirationsbild efter egen smak. Gemensamt för alla tjejerna i collaget är att de tränar hårt. Skillnaden är framförallt tid och kost.

Att uppnå några av fysikerna på bilderna har tagit +20 år där varje dag nytjats till att ta sig närmare idealkroppen.

KANONbra inlägg!

SÅ JÄVLA VIKTIGT SID & MARTIN. 98% av alla tjejer slänger bort sin tid på gymmet. Bra läsning. Se till att få ut den till alla damer nu också.

Tack för alla varma ord.

/Martin

Så sjukt bra och grym artikel! Den här borde delas ut på gym eller något!
Men vi som verkligen vill bli biff då? :D låter ju som att hormoner är enda vägen haha!

Framförallt tid. Den som lägger + 5 år på att alltid sköta träning, kost och sömn exemplariskt ihop med ett kaloriöverskott kommer lagt på sig en del muskler.

Dock är det sällan detta sker av misstag och att man vaknar upp dagen efter ett armpass med "arnoldkropp" :)

Grymt inspirerande artikel :-D Tusen tack!

Varje gång kompisarna är på gymmet samtidigt försöker jag få dem att träna med mig. Deras svar: "Nej, jag vill inte bli större" och så pekar de exempelvis på fettet på sin överarm, som om det var musklerna på armen som var för stora och inte det lite överflödiga fettet...

Tumme upp! :D
Grymt! Fler tjejer som grimaserar och gormar när dom tränar!

RIKTIGT RIKTIGT BRA ARTIKEL!! Grymt skrivet :)

TACK!! ;D

F-ing fantastisk artikel!! :D

Tack, tack och åter igen tack!!
Så himla bra skrivet, ska länka det här i min blogg. Jag är en av de tjejerna som faktiskt tar tungt på gymmet, ibland (ganska ofta faktiskt) tyngre än killarna och jag älskar det! Mitt mål är inte att bli en fitnesstjej men jag älskar att styrketräna och hoppas att så småningom kunna testa att tävla i strongwoman. Vägen dit är dock ganska lång och jag har har ingen förståelse alls för de tjejer och killar som inte pressar sig på gymmet utan lallar runt med sina minivikter ;-)

Ni har rätt i det mesta av det soms ni skriver men det är inte så jävla enkelt som ni påstår. Problemet handlar inte bara om att vi tror att vi kommer bli bffar för att vi tränar styrka och att vi bara äter morötter i jakten på ngt som jag skulle kalla ett anorexia"ideal". Det är liksom inte där som skon klämmer.

Titta på alla dessa jävla modetidningar och alla satans dietmagasin för kvinnor, där det enda handlar om hur perfekt man ska vara som mamma och hur smal man ska vara för sin pojkvän... det är det som är felet. Det är så som många vill vara... skulle idealen vara lite annorlunda och modellerna runt om i världen se lite friskare ut skulle nog världen också vara det. Problemet ligger inte bara i att man är rädd för vikterna och muskler tror jag, utan vi vill helt enkelt inte ha några, för det är i det som idealet säger...

Jag var själv en av tjejrna som bara sprang förut och kände mig så jävla grym... men nu tränar jag helt annorlunda och jag vet att det är bättre OCH det har gett bättre resultat.

Jag tror att det är ganska viktigt att man visar upp mer kvinnor som tränar(som inte är BIFFEN delux) i media och inte bara bilder på tjejer som tävlar i body bulidning.
Det är liksom den bilden som associeras med vikter och jag tycker det är fel, för tro mig, alla vill inte se ut riktigt så... jag personligen tycker att det är aldeles för maskulint... men som sagt en bit på väg är inga fel...

Nu har jag fått ur mig lite galla och jag hoppas ngn är med mig...Som sagt, det är inte så jävla enkelt som ni får det att låta. Det krävs lite mer,

Ingen säger att det är enkelt, snarare svårt och därför måste man verkligen ta i annars blir det omöjligt.

Idealet du pratar om har man faktiskt gjort studier på och både män och kvinnor föredrar kurvor framför pinnsmala modeller.

"Modellvärlden må förespråka ett pinnsmalt skönhetsideal, men världens män håller inte med. Kurvor och normalvikt är vad de finner mest attraktivt, enligt en ny undersökning.

När det gäller kvinnokroppar är Scarlett Johanssons och Kate Winslets figurer hetare än Victoria Beckhams och Keira Knightleys tunna kroppar.

I alla fall enligt en studie från St. Andrews University, publicerad i tidskriften Perception. I studien fick manliga studenter mellan 18 och 26 år titta på bilder av kvinnor och ange vilka de tyckte var mest attraktiva.

Normalviktiga kvinnor vann genomgående över de pinnsmala.

Detta sänder ett starkt meddelande till alla tjejer där ute som tror att man måste vara underviktig för att vara attraktiv, säger professorn David Perrett, enligt Daily Mail.

Överviktiga kvinnor ansågs dock vara "ohälsosamma", enligt studiens deltagare."

En annan studie:

"Enligt en ny, brittisk studie längtar inte kvinnor längre efter en smal kropp a'la Victoria Beckham. 80 procent av de tillfrågade föredrar istället en kurvig kropp som Beyonces eller Christina Hendricks.

Look magazine som ligger bakom undersökningen. De har frågat 60000 kvinnor om vilken kroppstyp de skulle föredra. Endast 20 procent föredrog en smalare kroppsform.
Fler än 9 av 10 tyckte att kvinnor var snygga oavsett kroppsform och 6 av 10 ville se fler normalbyggda kvinnor i modemagasinen.

Looks redaktör Ali Hall berättar att magasinet började använda kurvigare modeller för fem månader sedan.

Responsen var överväldigande. Nu tycker 94 procent av våra läsare att kvinnor kan vara snygga och moderiktiga oavsett storlek och det är viktigt att vårt magasin speglar den uppfattningen, säger hon till Daily Mail.

Artisten Beyonce och modellen Kelly Brook kom på delad första plats när kvinnorna skulle ange vems kändiskropp de helst skulle vilja ha. Därefter följde sångerskan Rihanna, dokusåpakändisen Kim Kardashian och ”Mad Men”-skådisen Christina Hendricks.

Kate Moss, Victoria Beckham, Kylie Minogue, Kristen Stewart och supermodellen Gisele Bundchen hamnade sist på listan över attraktiva kroppar."

Hell yeah! Spread the word!

Halle-fucking-luja! Skitbra artikel Martin & Sid!

Jag hoppas att folk rekommenderar denna artikel och att de tjejer som läser den verkligen TAR IN alla kloka ord och inser läget. Det är helt otroligt vad mycket felaktig "fakta" som florerar kring tjejer och träning och det värsta är att den ofta kommer från folk som ska vara träningskunniga (t.o.m. PTs som rekommenderar tjejer att bara köra lätta vikter och lär ut helt idiotiska felaktigheter), så sådana här artiklar behövs VERKLIGEN! FG FTW ;)

Strong IS the new skinny!!!!

Bra artikel!
Både läst den här och på martins blogg med en skillnad om kvinnans egna produktion av testosteron som i denna artikel uppgår till 1/10 av mannens och i hans blogg 1/5 av mannens.

En petitess egentligen men kul att få veta vilken siffra som stämmer bäst:)

Män producerar normalt cirka 3-11mg/dygn och kvinnor cirka 0, 7mg/dygn. Därför är 1/10 en bättre riktlinje än 1/5.

Testosteronet som produceras framförallt i testiklarna hos män och i äggstockarna hos kvinnor men även i binjurebarken hos bägge könen.

Jag tipsar alltid om fitnessguru:)

Äntligen! Jag själv försöker alltid att få mina kvinnliga vänner att lyfta skrot. Men de är precis som du skrivet, de tror att de ska bli Arnold över en natt, få bred haka och mörk röst. Vi borde inviga alla tjejer till ett styrkepass någon dag, så alla förstår att man inte måste stöna som en man för att lyfta. Bort med rädslan, in med styrkan i gymmet!

Skicka dem till Fitnessguru så de får läsa denna artikel :)