Periodisk Fasta: Rön, Fakta och Personliga Erfarenheter

Syndicate content

Ända sen byggarnas gudfader Arnold regerade på USAs västkust bland hippies och republikaner har det varit känt att man ska äta proteinrikt samt ofta. Eftersom att detta fungerade för Arnold så borde det fungera för alla, eller? Forskningen som sker efter en sådan ikon försöker visa på varför det han gör fungerar eller bevisa att små variationer är mer eller mindre effektiva. Det blir då lätt så att man accepterar grundtanken blint och försöker förbättra den.


Det tog cirka 30 år men nu har man börjat ifrågasätta denna metod.

Rönen idag säger att man kan ta upp mer protein och att det bearbetas i kroppen under längre tid än man tidigare trott. Detta innebär att man möjliggör längre perioder av fasta dvs. tid utan mat, till och med ketos om man äter en stor mängd långsamt protein innan den perioden börjar. Poängen med periodisk fasta är att man ska kunna bygga muskler samtidigt som man går ner i vikt samt att man ska kunna dieta utan att behöva äta små måltider man inte blir mätt utav. Fungerar det så innebär det att man slipper bulka. Att gå upp och ner i vikt sliter på kroppen och kan ge bristningar.

Jag har i den här artikeln försökt undersöka om det finns några vetenskapliga studier som stödjer de senaste rönen kring periodisk eller som det också kalla intermittent fasta. Till sista ska jag berätta om mina erfarenheter av lite mer än en månad av periodisk fasta.

Vi måste börja med att kolla om man kan bygga muskler samtidigt som man går ner i vikt, annars är poängen med det hela förlorad.

Anabolismen

På 90-talet släpptes forskning av en kille vid namn Boirie som visade att ett intag på 30g protein togs upp av kroppen på 3-4 timmar. Detta faktum måste sedan ha blivit förvrängt varje gång det gick från någons mun till någon annans öra. Snabbt tolkades detta resultat som att det maximal upptaget vid varje måltid är 30g och att man måste äta var tredje till var fjärde timma för att hålla uppe anabolismen. Man fann dessutom snabbt vissa fördelar med att äta var tredje timme som till exempel att det är lätt att hålla hungern nere när man ligger på en låg-kalori diet.  

Och det funkade! Man gjorde nu avancerade måltidsplaner som innehöll rätt mängd kalorier och makronutrienter och därmed kunde folk bygga muskler och vara deffade på samma gång. Men bara för att något fungerar innebär det inte att det är det mest hälsosamma eller den mest effektiva metoden.

Nya studier visar att muskelnedbrytningen inte förvärras av fasta förrän glukosreserverna i levern har tömts. När detta sker börjar kroppen bryta ner muskelprotein för att bilda glukos. Studier visar att om du äter en proteinrik måltid motsvarande en glukosbelastning på 100g så tar det upp till 28 timmar innan kroppen börjar med en ökad nedbrytning av musklerna.

Den enda gången som vi stimulerar muskelsyntesten är när vi tränar och det gör vi som tärningsmänniskor oavsett vad eller hur vi äter och därför innebär en fasta på 16 timmar inget hinder för proteinsyntesen så länge som vi äter rätt innan vi påbörjar fastan.

Eftersom att vi nu inser att periodisk fasta varken förbättrar eller försämrar potentialen för muskelbyggande så bör vi nu kolla på fördelarna med periodisk fasta när det kommer till viktnedgång och hälsa.

 

Viktnedgång

De gamla metoderna säger att i och med att du har ett kaloriunderskott och dessutom äter hela tiden, så inte bara tappar du fett utan du håller metabolismen uppe hela tiden och har därför en högre förbränning. Detta stämmer inte och har motbevisats i flera studier kring måltidsfrekvens.

Måltidsfrekvens har alltså ingen påverkan på viktnedgång, endast kalori underskottet. Fråga återstår då, hur mycket påverkar intermittent fasta den dagliga naturliga förbränningen?

Det många inbillar sig är att kroppen ställer in sig på svält efter ett par timmars fasta och därför sänker metabolismen. Detta stämmer inte. Forskning har visat att man inte kan se någon påverkan på metabolismen förrän efter 60 timmar.

Med periodisk fast bearbetar du näring under en längre period än du stoppar i dig den. Bara detta faktum är ett intuitivt logiskt argument för att den totala förbränningen borde bli högre. Jag nöjer mig självklart inte med min egen intuition (även om jag kanske borde för att spara tid) så jag sökte upp och fann en artikel* som stödjer detta.

Det fungerar så att när det är slut på glukos i levern så går kroppen in i ketos och börjar bryta ner kroppens fettceller för att skapa nytt glukos. Denna process förhindras av höga insulinnivåer. Under dagen om vi äter mycket och framförallt det som äter med hög frekvens släpper sällan ner insulinnivåerna på så låga nivåer att man upplever full ketos. Om man däremot fastar eller äter LCHF kost får man än betydligt större mängd ketos per dygn tack vare att man håller insulinnivåerna och blodsockret nere. Allt detta sker så länge kroppen inte kan bryta ner kolhydrater till bränsle. Den använder då fettreserverna istället.

Alltså stimulerar en 16 timmars fasta per dygn ketos till fullo och kroppen använder det lagrade fettet som bränsle. Och du bränner därmed inte bara dagens mat utan även det lagrade fettet. Samma sak gäller vid träning. Det variera med olika träningsformer men ungefär hälften av kalorierna du förbränner tas från näringen och hälften förbränns från kroppens fettlager.

Vi har nu konstaterat att proteinsyntesen är oförändrad gentemot en 3-timmars diet men att förbränningen av lagrat fett stimuleras till högre grad. Detta borde därför räcka som bevis för effektiviteten med periodisk fasta men vi ska självklart titta på andra hälsofördelar också.

 

Hälsa

Att var tredje vaken timma stoppa i sig något är absolut inte naturligt, det säger sig självt. Det betyder att alla organ får jobba dygnet runt och att blodsockret aldrig riktigt får lägga sig. Vi får därför en konstant påfrestning på kroppens organ, hjärta och kärl. Om man återigen reflekterar på vart vi kommer ifrån och vad vi är byggda för så är det mer troligt med 1-2 mål mat om dagen än något annat.

Det finns många studier som bevisar dessa effekter. Flest studier har gjorts på djur men det visar på en definitiv förbättring av hälsa och ökade livslängder. Eftersom att vi i grund och botten fungerar likadant så borde dessa effekter vara liknande hos människan.

Det finns dock ett par studier på människor. Eftersom att man inte har kunnat göra långtidsstudier kan man inte bevisa att det förlänger livet på folk men under den period då man tvingade en kontrollgrupp att leva vanligt och en annan grupp att leva på intermittent fasta så såg man under testperioden att kontrollgruppen hade mer än dubbelt så många läkarbesök.

Framförallt tror man att människor som lever med periodisk fasta löper mycket mindre risk för hjärnsjukdomar vid hög ålder så som Alzheimers.

Detta förstår man också själv om man har godtagit att socker, förhöjt blodsocker och att insulin är bovarna till många av de moderna västerländska sjukdomarna.  Oavsett vad man äter så kommer kroppen leva den största delen av dagen med lågt blodsocker och låga insulinnivåer om man utövar periodisk fasta och det ger om inte annat kroppen an chans att återhämta sig och återställa balanserna i kroppen efter alla potentiella onyttigheter som man har stoppat i sig.

 

Hur fungerar det i praktiken

Det finns många olika typer av intermittent fasta, allt från att äta bara varannan dag till att äta mycket ena dagen för att äta lite nästa. Det flesta av dessa är opraktiska oavsett hur goda fördelarna än kan vara. Dessutom fungerar inte många då det finns krav på hur ofta och hur mycket protein får i oss.

Den metod jag själv fastnade för är erkänd av många. Den går ut på att man äter under 8 timmar och fastar 16 timmar. Man kan sedan lägga dessa timmar hur man vill och beroende på sin egen vardag men jag la upp det så att jag åt mellan 12-20. Detta innebar att jag åt första målet vid lunch och sista måltiden inklusive en proteindrink vid 20:00.

Sen kommer det fina/ofina i kråksången beroende på hur man ser på det.

Poängen för min egen del var att tappa vikt utan ansträngning. Jag åt därför vad jag ville och hur mycket jag ville under dessa 8 timmar. Ofta blev det motsvarande två hela måltider och ett mellanmål eftersom att det dels kan vara svårt att få tid till en riktig måltid vid fyra tiden men också för att man inte alltid var hungrig då.

Min metod funkade och jag blev sakta men säkert mer deffad. Det fanns dock en stor nackdel. Och det är blodsockernivåerna. Om man äter en lunch med mycket kolhydrater efter 16 timmars fasta och käkar en muffins eller en chokladboll på det så kommer det inte sluta väl. Någon timme eller två efter lunch fick jag en kraftig blodsockersänka och i stort sätt däckade och blev ofantligt trött.

Min rekommendation är därför att vara försiktigt med kolhydraterna vid första måltiden och ännu mer så att försöka kombinera periodisk fasta med LCHF.

Att kombinera periodisk fasta med LCHF ger oerhört många hälsofördelar och du kommer gå ner i vikt snabbt utan att behöva vara hungrig. Självklart kan du bli lite hungrig innan lunch men man vänjer sig. Jag drack dessutom en Celsius eller kaffe på morgonen. Det är nämligen så att drycker som inte påverkar blodsockret är tillåtna under fastan eftersom att dessa inte tar dig ur ketosen.

Jag rekommenderar denna metod för dig som har hungern som din värsta fiende då du endast behöver kämpa mot den på morgonen ett par timmar. Alla andra dieter (så vitt jag vet) innebär viss hunger mellan måltiderna. Detta är naturligt eftersom att kroppen vill ha mer, det vill den alltid även om den inte är byggd för det.

Slutsats

Det skadar inte att prova. Fastan behöver inte vara exakt 16 timmar alla dagar utan använd sunt förnuft. Ska du till exempel träna på morgonen så är det definitivt ok med en pre workout innan och protein efter.

Periodisk fast är inte bara fördelaktigt jämfört med andra dieter utan även betydligt billigare och mer lätthanterligt.

Lycka till!

/Fredrik Nimander

 
Studieunderlag
1). Massive Obeseity treated by intermitten fasting: A metabolic and clinical study
2). Ketogening diets for weight loss: A review of theri principles,safety and efficacy
3). Caloric restriction and intermittent fasting:
4). Beneficial effects of intermittent fasting and caloric restriction on the cardiovascular and cerebrovascular systems
5). leangains.com

Kommentera

Kommentarer

Antar att fitnessnudlar tar en ur fastan trots att det ( i princip) inte inhåller några kalorier?

Hej, jag funderar på att testa periodisk fasta vill tappa fett men inte musklerna, men greppar inte riktigt vad du menar här skriver du att musklerna inte bryts ner förrän glukosreserverna tömts.

"Nya studier visar att muskelnedbrytningen inte förvärras av fasta förrän glukosreserverna i levern har tömts. När detta sker börjar kroppen bryta ner muskelprotein för att bilda glukos"

Här skriver du att fettet bryts ner när glukoset är slut så då verkar det som både musklerna och fettet kan bara brytas ner samtidigt när glukoset är slut i levern

"Det fungerar så att när det är slut på glukos i levern så går kroppen in i ketos och börjar bryta ner kroppens fettceller för att skapa nytt glukos"

Förstår inte riktigt då, hur kan det då fungera då risken att musklerna bryts ner sker vid samma tidpunkt, när glukoset är slut?

Tränar du på morgonen tar du aminosyror innan och fram till din ätarlucka varannan timme, Martin Berkhan skriver såhär

"Early morning fasted training

Here's a sample setup for a client that trains early in the morning and prefers the feeding phase at noon or later. Read this for details regarding this protocol.

6 AM: 5-15 minutes pre-workout: 10 g BCAA.
6-7 AM: Training.
8 AM: 10 g BCAA.
10 AM: 10 g BCAA
12-1 PM: The "real" post-workout meal (largest meal of the day). Start of the 8 hour feeding-window.
8-9 PM: Last meal before the fast."

Hur funkar det om man nästan alltid tränar morgon men vill förlägga kosten mellan 12 och 20. Ska man skippa proteindrinken efter träningen eller måste jag förlägga kosten mellan 8 och 16 då?

Periodisk fasta är grymt, själv testat det med goda resultat

I didn't know where to find this info then kobaom it was here.

Men om jag vill ligga ca 500kcal + per dag eftersom jag är i en byggar period nu. ska jag då äta 3500kcal på två måltider under periodisk fasta? eller jag kan jag dela ner det på 4 separata måltider ist? eller ska jag minska mitt totala kcal intag?

Allting handlar om du kan passa in dina 16 timmars fasta så det passar in i din träning. Sedan kan du ju se till att få i dig något efter passen. Inte optimalt kanske men går gör det säkert. Det handlar också om att se till att du får i dig tillräckligt med kcal, bara att testa 2 månader och se...

Hur fungerar detta om man tränar 2 pass om dagen?
Jag Behöver träna både gym, kondition samt kampsport. "Fungerar" PF då?
Några typiska dagar:
Dag 1_____________
0530: Kondition (löpning eller simning)
1930: MMA
Dag 2_______
0630: Gym
1800: Kondition
Kräver konditionsträningen för mycket eneregi för att få detta att gå ihop?

Någon som vet något om periodisk fasta för tjejer? tänkte bara kolla. har nämnligen bara läst om killar som kör periodisk fasta. Tror ja ska testa i alla fall men hade vart kul och veta nån tjej som håller på med det.

@ Fredrik: För att då tydliggöra, sötningsmedel i dryck påverkar inte ditt blodsocker men diskussionen blir ju då som den alltid blir "allting i en viss mängd blir skadligt" så då helt enkelt fel mängd sötningsmedel ger insulinpåslag men att få i sig den mångden sötningsmedel så att det inte ska bli tillåtet under en periodisk fasta blir "svår"...

Sedan finns det väll ingen forskning som säger att aspartam frigör insulin dock ger Acesulfam-K samma insulinpåslag som samma mängd kcal druvsocker men som du säger så är det 200-300 ggr sötare...

@ Henrik. Det du säger stämmer inte riktigt, vissa (om inte alla) sötningsmedel är även de kolhydrater och innehåller lika mycket kcal/gram. Det är dock så att till exempel aspartam upplevs som 200 gånger sötare. Det göra tt det krävs 200 gånger mindre aspartam än socker för att ge samma känsla och sötma. Det är därför praktiskt taget 0g socker i lightläsk, men per gram påverkar aspartam blodsocker på samma sätt som socker.

väldigt intressant läsning och det här ska testas direkt! Tänkte köra PF i två månader mest för att se hur jag kommer må och om det är något för mig. Hur stor är chansen att kroppen börjar bryta ner muskler om man skulle äta för lite proteiner?

Mycket! Inget du behöver oroa dig för om du ska kör Periodisk fasta då det är ett sätt som tillåter kolhydrater, proteiner och fett i kosten då det på träningsdagar ska vara mer kolhydrater och icke träningsdagar mer fett och alltid ett högre intag av protein....

Vad är definitionen av för mycket protein?

Rabbit starvation :)

Det är fel att sötningsmedel påverkar blodsockret och det finns forskning som styrker det. Varför inte sötningsmedel stimulerar blodsockret är för att det är ingen energi i det som i kolhydrater. Paul Dilon som skrivit om 24 timmars fasta godkänner lightprodukter och samma med Martin Berkhan på leangains.com. Det som är problemet med lightprodukter att det kan trigga igång sötsuget hos vissa personer, inte så mycket mer. Så varför bör man undvika sötningsmedel överlag?

Sedan är det inte bra med för mycket protein då kroppen kan göra om det till glukos och därmed höja insulinet och förstöra eventuell ketos. I vilken utsträckning vet jag inte.

Nu är jag inte helt säker på det här men påverkar inte lightdryckerna blodsockret ganska negativt via sötninsmedlen.
Överlag så gör man ju bäst i att undvika light produkter.

Och ketos handlar väl om att ligga så lågt på kolhydrater att kroppen istället omvandlar fett till ketoner, så protein vore väl inte vara farligt.

Om man ser på Js-dieten så är ju det en ketogen-diet och den tillåter ju vassle, och även jordnötter som ändå innehåller lite kolisar men man befinner väl sig i stort sett i ständig ketos?

Som sagt är jag inte helt 100 på det här men fett och protein ska väl inte påverka ketos något större. Jag tror dock att det här med periodisk fasta funkar utmärkt och det ska inom en snar framtid testas =)

De som inte innehåller några kcal eller mycket litet. Lightdrickor, ramlösa etc...

Vilka, eller hur vet man vilka drycker som inte påverkar blodsockret?

Låter som ett bra upplägg som du nämner faktiskt, bara du hittar något som fungerar för dig!

@Henrik: Det har nästan alltid varit kvällsträning. Mina dagar ser ut som så att jag går upp kl 5, pendlar till jobbet, kommer hem 17.30 äter, lägger min son 19-19.30 å sen tränar. Teoretiskt kan jag ju träna 19-20, men vill ju gärna va med min grabb då.
Men med lite funderande så jag kan nog lägga om mitt schema så att jag tränar 2 (av 4) pass på helgen. Då kan jag träna på dagtid. Och de andra två passen kan jag träna då sonen lägger sig tidigt (ca 19) Då kanske det inte gör nått om jag går över nån halvtimme... Å alla andra dagar kan jag ju äta de tider jag ska :) Efter lite funderande och pusslande så kan det nog gå rätt bra att äta 12-20.

Ja det är ju kanske inte optimalt med 15 minuters lunch, men vilken tid tränar du då på kvällen och är det alltid kvällsträning som gäller?

@Henrik: Klart jag skulle kunna skjuta på ät-perioden, men jag skulle gärna vilja äta med de andra på jobbet kl 12 när vi har lunchrast... Annars får jag vänta till kl 15 å då har jag 15 minuter på mig... :/

Kreatin OK:as av Paul Dillon som skrivit eat STOP eat, och som du säger Sid så snackar vi förmodligen med en väldigt liten effekt av BCAA/EAA i det hela. Dock är det frågan om det behövs under fastan överhuvudtaget.

Sedan skulle jag tycka det var väldigt svårt att känna skillnad om man blir hungrigare av det, dock bara en personlig reflektion.

Detta är en bra metod oavsett. Alla dieter går ut på att få i sig mindre kcal än man förbränner. Med PF så gör du det inte genom att begränsa vad du äter utan när du äter och koncentrerar hungern under fastatiden istället för vad som är risken med många dieter, att man går hungrig hela tiden...

Inget är skrivet i sten gällande tiden för fastan, vet du av dig att du ska träna efter din sista måltid så är mitt tips att skjuta på fastan då det rekommenderas att den största måltiden på dagen tas efter träningen...

Ett par frågor.
1. Är detta en bra metod om man är överviktig och vill gå ner i vikt, eller bara om man vill deffa bort det sista?

2. Om man har sitt träningspass strax efter sista måltiden, vad bör man inta efter träningspasset?

Kreatin är ingen energikälla så det är lugnt, BCAA och EAA är energi och kan göra det frågan är dock om det ens är så märkbart. Jag har valt att helt fasta ingenting som ger energi och insulinpåslag. Du klarar dig utan aminosyror under den korta fastan...

kreatin innehåller kalorier då det bildas från aminosyror.

Här kan du se biosyntesen av Kreatin - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a4/CreatineSynthesisedit...

Dock tror jag varken EAA/BCAA (i normala mängder 4,5g-10g) eller kreatin skulle förstöra en periodisk fasta. Bara prova och se om man blir hungrigare med det än utan under fastan.

Vad gäller om man kör kreatin, EEA osv.. Kan det tas på morgonen som vanligt eller kommer detta att påverka ketosen?

mrks: Det är inte bara möjligt men säkert föredraget då kroppens ketos kan fortsätta längre med hjälp av LCHF. Periodisk fasta fungerar med alla dieter, ett tips är att läsa Eat STOP eat så får du en djupare genomgång av PF.
Gissar på att du läst den Fredrik?

En fråga angående att baka in LCHF med periodisk fasta, är det möjligt? Sugen på att pröva LCHF men tänkte även lägga in ät timmarna man har med periodisk fasta, för att öka förbränningen ytterliggare.

www.leangains.com

Detta är den ledande sidan för PF/IF i världen. Killen heter Martin Berkhan. Han vet vad han snackar om och PF är verkligen helt otroligt underbart.

Sidan är även utmärkt som ett av studieunderlagen till artikeln som du kan se i punkt fem ovan :)

Jag har testat det här, på ett ungefär under en två½ månaders period. Jag gick ner 5kg, jag tränade dock inte under denna period så jag vet inte vad jag fick ut av dieten. Dieten heter "The warrior diet", köpte boken direkt när jag såg artikeln här på fitnessguru. Tränade kondition och åt denna diet, som sagt gick ner 5kg från 72-67kg, är 1.80 lång. Så jag tror inte att det var så bra för mig. Dock var det en väldigt rolig diet, väldigt enkelt efter första veckan, kännde ingen hunger efter det. Åt ca 1l fittnesguru strawberry delight med ca ½ burk JS till kvällsmat + 2 rågade tallrikar med husmanskost, på det blev det väl något slags "kvällsfika". Under dagen åt jag bara protein, nötter och ägg varannan timme och drack massor av liter vatten.

P.s kan säga att jag aldrig mått så bra som då, när jag testade den dieten.

Får se om sid har ngn kommentar, men allt handlar om ketos. Dvs när kroppen börjar bryta ner fett till glukos. För det första kan jag tänka mig att de sista timmarna är de mest effektiva med PF och om du har ett högt kolhydratintag( har ej koll på JS dieten) så tar det längre tid innan ketos inträffar. Alltså: omdu fortfarande hinner nå ketos så får du 4 timmar mindre vilket motsvarar en väsentlig del av den dagliga naturliga förbränningen.

Jag kör just nu JS-dieten. Det enda som skiljer sig är att jag hinner äta 2 mål innan klockan 12 men oftast aldrig efter klockan 20. Skulle denna PF göra större inverkan på viktnedgång gentemot den vanliga metoden jag kör just nu? Vad blir den stora skillnaden? MVH Johan.

Alla "dieter" jag är intresserade av är sånna som innebär en hållbar livsstil så ja, tanken är precis som LCHF separat att det är heltidsdiet. Och diet är inte helt rätt ord.

Tanken med LCHF är att undvika kolhydrater. Det går utmärkt att styrketräna på LCHF. Ska du däremot syssla med mer Energikrävande aktiviteter som löpning kan du behöva det, det finns dock artiklar som visar på att 90 min aktivitet ska vara helt funktionell med LCHF medans överbelastade glukosnivåer ger tar upp till 250min att tömma.

Mycket intressant artikel! Detta måste testas..

Om jag har fattat det rätt så är inte detta bara anpassningsbart vid tex deff, utan man kan leva så året om? Helt klar intressant artikel! :)

En mycket intressant artikel, skall helt klart testas på lite senare i vår. Om man kör detta tillsammans med LCHF, rekommenderar du att jag tar någon form av snabb kolhydrat i samband med träning?

Ok, då får jag se när jag ska inkorporera detta i min vardag. Tackar för alla svar Fredrik!

Jag körde bara 1,5 månad så svårt att höra en noggrann analys men satte flera rekord i benstyrka och en så stor muskelgrupp borde ta mest stryk om kroppen börjar bryta ner muskelprotein. Körde också ast tror jag, inte säker.

You read my mind! Jag blir helt slut av att äta mycket kolisar första måltiden. Måste nästa alltid sova då, så nu kommer jag att köra lchf när fastan drar igång =) ska bli spännande att se om det blir någon skillnad!

Det är ju OLIMPS pulver så det borde inte vara några problem, har även AST BCAA, men som du säger det är ju en sådan liten mängd. Hur såg det ut med muskelresultaten under denna period för dig, behöll du massan?

Så vitt jag vet är BCAA inga problem, jag käkade själv i kapselform. Det enda som eventuellt kan förstöra lite är eventuella andra ingredienser i den flytande vätskan du tar. Är det kolhydrater(stärkelse eller dyl) så påverkar det blodsockret, men till vilken grad när det är så lite kan jag inte säga.

Alltid intressant att läsa om dessa olika kostupplägg som finns att gå efter. Detta är något som inte jag själv inte har läst speciellt mycket om.

En lite fundering dock, om man tar BCAA i flytande form (Olimp exempelivs) under "icke" ätartiden. Har lite dålig koll på hur rena aminosyror påverkar blodsockret.

Sjukt bra artikel, fick en hel del "aha"-upplevelser eller va man ska säga ;) Saker man itne alls tänkt på förut, du förklarar, skriver riktigt bra! Det här ska jag ta med mig till min deff! :)

Det är ju så jag redan äter :) Ska däremot sluta med vispgrädden i kaffet på f.m. eftersom det stör faste-delen. Tack för en intressant artikel!

I början på 2000 när man som tonåring började lite smått med att lyfta skrot, då var det hög måltidsfrekvens 6-7 mål utspridda över dygnets vakna timmar som gällde. Det var Rejält med protein, långsamma kolhydrater, inte en gnutta fett!! Förutom möjligtvis en omega 3 kapsel här och där. Snabba kolhydrater var ej ok annat än till vassle drinken efter man lyft skrot, då man var TVINGAD till att damma i sig dem.

*SUCK* allt det man fått inpräntat i sig om kost när man började sin tränings karriär gäller inte längre. Det är jobbigt! Alla dessa nya rön om hur man ska träna/äta/kosttillskotta m.m är en djungel utan dess like. Den ena säger si och den andra så, man blir lite vilsen i djungeln ibland. Man överanalyserar varenda aspekt om träning och kost. Undrar när man kommer fram till det absolut optimala? Det som var rätt igår är inte längre det idag. Jaja man lär så länge man lever :) Tack för en bra artikel Fredrik! Dem är som vanligt väldigt intressanta och roliga att lästa!