Glutamin för träning och hälsa

Syndicate content

Gultamin, ett fantastiskt kosttillskott! Eller?........

 

Glutamin - Bakgrund

Glutamin är en av de aminosyror som funnits längst på kosttillskottsmarknaden som enskilt aminosyratillskott. Olika återförsäljare av kosttillskott presenterade ofta paketlösningar, där du kunde köpa gainers eller proteinpulver tillsammans med en påse glutamin. Glutaminet skulle förbättra träningsresultaten och återhämtningen. Nu är det inte många som köper enbart glutamin längre, utan vi köper antingen EAA eller BCAA istället. Men hur funkar egentligen glutamin, vad är det som gjort att det överhuvudtaget finns som ett enskilt tillskott och vad var det som gjorde det så populärt från början?

 


Vad är en aminosyra?

Först och främst så kan det vara bra att veta vad en aminosyra är. Aminosyror är de byggstenar som bygger upp kroppens alla olika proteiner. Miniproteiner skulle vi kunna kalla dem, eller ett protein i småbitar. Det finns 20 olika aminosyror, varav 9 st är essentiella. det betyder att kroppen inte kan bilda dem själv, utan vi måste tillföra dem via kosten. Ett protein kan vara uppbyggt av hundratals aminosyror, vilket gör antalet möjliga kombinationer i det närmaste oändligt.

En lista över de aminosyror som bygger upp samtliga proteiner i kroppen


Glutaminets egenskaper

Låt oss kika närmare på några av de effekter, egenskaper och funktioner som just aminosyran glutamin har:

1. Glutamin är en semiessentiell aminosyra vilket betyder att den är beroende av enskilda essentiella aminosyror och kvävebärande ämnen för att kunna bildas. Detta gör att den under vissa omständigheter kan vara begränsande för proteinsyntesen.

2. Glutamin är den aminosyra som finns i rikligast mängder i skelettmuskulatur och plasma. Med andra ord, så är den den "pusselbit" som används mest av kroppen för att bygga ny vävnad.

3. Glutamin, är tillsammans med en annan aminosyra, alanin, viktig för transporten av kväve mellan vävnader.

4. Det är också betydande i regleringen av bas- och syrabalansen i njurarna.

 

5. Som byggsten för olika viktiga ämnen.

Glutamin är en viktig byggsten för att kroppen ska kunna skapa:

  • Proteiner, och därmed muskler och senor som byggs upp av dessa (som nämnts ovan).
     
  • Glutation (Byggs upp av cystein, glutamin och glycin). Detta är en antioxidant som skyddar kroppen mot toxiner och fria radikaler.Glutation skyddar också mot den fria syreradikalen väteperoxid. Om cellen har för lite glutation, så kan vätepetoxiden omvandlas till hydoxylradikaler som t ex kan skada vår DNA (enzymet katalas är ytterligare ett skyddmot detta).
  • "Överkurs": När glutation tar hand om reaktiva fria radikaler, kan NADPH bildas. NADPH kan sedan användas som kemisk energi till olika reaktioner i kroppen. Bland annat i Syntesen av fettsyror, nukleinsyror och kolhydrater. Det kan även användas i metabolismen av läkemedel och andra ämnen i kroppen, samt då glutationdisulfid reduceras till glutation.
     
  • Nukleinsyror. Nukleinsyror är en komplex molekyl om är bärare av genetisk information. T ex DNA och RNA.
     

Glutamin ser bl a till så att vi har material till att bygga upp vår DNA.

 

6. Bränsle. Glutamin är viktigt som bränsle för snabbdelande celler, så som entrocyter (tarmceller), lymfocyter (en sorts vita blodceller som utgör huvuddelen i det adaptiva immunförsvaret) och andra immunceller.

7. För matsmältning och kroppens näringsintag.

8. Glutamin har också visat sig ha betydelse vid stresstillstånd. Då dessa infaller, så tycks behovet alltid överstiga tillgången. I katabola tillstånd (långvarig aktivitet, svält och infektion) så ökar upptaget av glutamin från blodet till tarm och njurar. Tillsammans med en ökad glukoneogenes (en process där kolhydrater skapas från bl a alanin, glycerol (triglycerider, alltså fett) och laktat. Så innebär det att glutaminnivåerna i blodet blir för låga, så att de vita blodkropparna inte får tillräckligt med energi. Det sänker immunförsvaret. Därför är det viktigt att återhämtningsdrycker innehåller kolhydrater, för att sänka nivåerna av hormonerna kortisol och glukagon (som skapar situationen) och ge energi till mag- och tarmceller, samt immuncellerna.

 


Sammanfattning

Nu blev inlägget längre och mer ingående än jag tänkt mig från början, men så blir det ibland :)
Vi kan i alla fall sammanfattningsvis konstatera att glutamin är viktigt:

  • För immunförsvaret.
     
  • Som kvävebärare.
     
  • Som byggsten i kroppens alla delar.
     
  • Bildandet av DNA och RNA.
     
  • Som antioxidant.
     
  • Som reglerare av bas- och syrabalansen i njurarna
     
  • För matsmältning och näringsupptag.
     

 

Behöver vi extra Glutamin?

Bra fråga. Forskningen har inte kunnat påvisa att vi får fördelar av ett extra intag av glutamin vid normal kosthållning (vilket kosttillskottstillverkarna naturligtvis hävdar). Detta högst troligen för att vi intar stora mängder animaliska livsmedel. Eftersom andra djur är uppbyggda i princip som vi, vad gäller fördelningen aminosyror i kroppens vävnader, så får vi i oss rikliga mängder glutamin när vi äter.

Om vi däremot skulle ägna oss åt någon specialkost, som t ex utesluter animaliska livsmedel och innehåller en kost som är fattig på glutamin, så kan behovet eventuellt finnas rent teoretiskt. Men troligtvis, så är inte endast glutamin det ämne vi skulle ha brist på vid ett sådant scenario.

Kommer ett tillskott av glutamin att ge oss extra effekt i gymmet?

 

Kommentera