KVARG

Syndicate content

Kvarg låter ju lagom upphetsande när man säger det, men trots det aningen suspekta namnet så är det en stapelvara hos många som tränar. Anledningen till det är den höga proteinhalten och avsaknaden av fett och kolhydrater. Kvarg består av kaseinprotein, vilket är den långsamma formen av protein. Jag är något av en kvarg-junkie, blir i regel en förpackning per dag vilket motsvarar 500g och nästan 70g protein. I Sverige är det Lidl som säljer kvarg och produktens ökade popularitet märks på den smyghöjning av priset som sker titt som tätt. Men trots detta är det fortfarande en relativt billig proteinkälla. I andra livsmedelsbutiker säljs Arlas motsvarighet som heter Kesella. Den finns både i en lätt version med låg fetthalt och en vanlig med högre fetthalt. Dessutom har de börjat sälja smaksatt Kesella som är väldigt god, men med betydligt sämre näringsinnehåll.

När jag fick upp ögonen för kvarg var det populärt att blanda det med Fun Light. Jag kan inte räkna antalet gånger som jag har slevat i mig ett halvt kilo smaksatt med Fun Light wild berries direkt ur en stor bunke. Med tiden har jag dock experimenterat fram och tillbaka och har nu några favoriter.

Kvarg med kanel

Ta valfri mängd kvarg och rör ihop med vatten tills du får önskad konsistens. Jag gillar en konsistens som påminner lite om filmjölk fast aningen tjockare. I med sötningsmedel och kanel och smaka av. Den här blandningen smakar väldigt likt filmjölk med socker och kanel, och är favoriten innan läggdags just nu. 

Snickerskvarg

250g kvarg

25g jordnötssmör (gärna krokant)

10g cancao

5g sötningsmedel

Mixa ihop och njut! Smakar efterätt och är gudomligt gott. Blir inte så mycket av denna varianten nu under diet men är annars en given favorit.

Kall kyckling med en god currysås

300g kycklingfilé                                                                                  

500g kvarg                                                                                               

vatten                                                                                                  

olja                                                                                    

curry                                                                                 

sötningsmedel                                                                                      

salt                                                                                                          

2 kokta ägg

Tärna och stek kycklingfilén, låt den sen svalna. Blanda kvargen tillsammans med vatten tills du får en lagom tjock konsistens. I med en skvätt olja tillsammans med lite sötningsmedel och smaka av med curry och salt. Lägg den tärnade kyckligen i en form och häll över såsen. Dela äggen i klyftor och använd dem som garnering ovanpå. Låt det sen bli kallt i kylen och servera det sen förslagsvis med ris och en sallad.   

 

Kommer fylla på med recept efterhand som jag provar nya varianter.                                                                         

Kommentera

Kommentarer

Grymt bra tips!! :D ska testa o se om nått faller mig i smaken :D

Jag älskar också kvarg! Från mitt hus ligger närmsta lidl på andra sidan av Östersjön så det blir den dyra kesellan för mig med. Men den är värd varje krona!

Min mamma kom på en variant som vi kallar Äppelkaka - Kvarg, Funlight Appear, kanel och kardemumma. Smakar MUMS! Någon gång ska jag prova att piffa den med rostade havregryn och lite riven mörk choklad!

Snickers varianten ska jag äta som lördagslyx, den verkar vara grym!

Finns det förresten en egen tråd med kvarg-recept? Annars borde det åtgärdas! :)

Mewn, det stadiet funkar också, men man kan göra så mycket mer :D
Go Figure, Kvarg funkar till allt med lite fantasi! Cancao är en light-variant av chokladpulver, brukar stå vid oboy etc. Ganska dyrt men vill man kapa kalorier så.

Här ska testas =)
Brukar ha kvarg till, haha, typ allt!?
Är som en kameleont i matlagning och går att ha till mat, mellis, efterätt, you name it!
Cancao, är det som kakao? (orkar inte googla just nu).
/Nina

Låter jävligt kreativt!

Jag är kvar på fun light stadiet :D

Bailah, det låter också mycket gott, det ska jag prova!
Cam, ja det är inte ekonomiskt att köpa Kesella, men ibland har man inget val!

Gör exakt samma sak, precis gjort en "sås" till min torsk. Kvarg, lite vatten, lite olja, massvis med citron och lite citronpepper och ingefära. Smakar divine!

Mmmm kvarg. Jag behöver fylla på mitt kylskåp. Men jag har så långt till Lidl. Närmsta ligger över 8 km härifrån!! Så nu köper jag på ica. Dyyyyyyrt :(