LCHF för nybörjare

Syndicate content

Är du en nybörjare på LCHF? Vill du äta dig friskare och smalare med riktig mat, utan hunger?

Då är denna sidan för dig.

Innehåll:

  1. Introduktion
  2. Kostråd
  3. Teori
  4. Tips och recept
  5. Matrevolutionen

Introduktion

LCHF står för Low Carb, High Fat. Eller lite kolhydrater med en högre andel fett. Låter LCHF för krångligt? Det är ok – du kan också kalla det för njutmetoden. Man kan nämligen äta sig mätt på god mat och ändå gå ner i vikt.

Det har varit mycket debatt senaste åren, men lågkolhydratkost är numera godkänt av Socialstyrelsen för behandling av övervikt eller diabetes typ 2. Allt fler vetenskapliga studier visar bäst effekt av LCHF för vikt- och blodsockerkontroll. Antalet positiva läkare och professorer ökar stadigt.

Gör så här

  • Ät gärna: kött, fisk, ägg, ovanjordsgrönsaker och naturligt fett (som smör).
  • Undvik helst: socker och stärkelserik mat (som bröd, pasta, ris, potatis).

Ät när du är hungrig tills du är lagom mätt. Så enkelt är det. Du behöver alltså inte räkna kalorier eller väga maten. Och glöm alla industriframställda lightprodukter, nyckelhålsmärkningar och liknande.

  

Det finns goda vetenskapliga skäl att LCHF fungerar. När du undviker socker och stärkelserik mat stabiliseras ditt blodsocker och det fettlagrande hormonet insulin sjunker. Då ökar din fettförbränning och du blir mättare.

OBS för diabetiker

  • Mindre blodsockerhöjande kolhydrater i kosten sänker normalt medicinbehovet för diabetiker. Att då ta samma dos insulin som tidigare kan ge blodsockerfall. Vissa diabetes-tabletter kan också innebära en viss risk för blodsockerfall, metformin är däremot ok. Var noggrann med blodsockerkontroller vid start med LCHF-kost. Anpassa (sänk) medicindoser när det behövs, om möjligt via läkarkontakt. Friska eller kost-/metforminbehandlade diabetiker riskerar inte blodsockerfall.

Kostråd

Ät gärna

  • Kött: Valfri sort. Nöt, gris, vilt, kyckling. Fettranden är nyttig liksom skinnet på kycklingen. Välj gärna ekologiskt och gräsbetat om du kan.
  • Fisk och skaldjur: Alla sorter. Gärna feta fiskar som lax, makrill eller strömming. Undvik panering.
  • Ägg: I alla former. Kokt, stekt, omelett. Gärna ekologiska.
  • Naturligt fett, feta såser: Använd gärna smör och grädde i matlagningen så blir det godare och du blir mättare. Bearnaisesås, hollandaisesås, läs på förpackningarna eller gör själv. Kokosfett, olivolja och rapsolja är också bra alternativ.
  • Ovanjordsgrönsaker: Alla sorters kål, till exempel blomkål, broccoli, vitkål, brysselkål. Sparris, squash, aubergine, oliver, spenat, svamp, gurka, grönsallad, avokado, lök, paprika, tomat med mera.
  • Mejeriprodukter: Välj alltid det fetaste alternativet. Riktigt smör och Bregott, grädde (40 %), crème fraiche, feta ostar. Fet grekisk/ turkisk yoghurt. Var försiktig med vanlig mjölk och fil, de innehåller mycket mjölksocker. Undvik smaksatta, sockrade och lättvarianter.
  • Nötter: Bra som tv-godis (helst i måttliga mängder).
  • Bär: Okej i måttliga mängder, om du inte är superstrikt/-känslig. Goda med vispad grädde.

  

Titta i affären på innehållsförteckningen.

Högst 5 g kolhydrater per 100 g födoämne är ett enkelt nybörjartips.

Undvik helst

  • Socker: Värst av allt. Läsk, godis, juice, sportdrycker, choklad, kakor, bullar, kaffebröd, glass, frukostflingor. Även sötningsmedel undviks helst.
  • Stärkelse: Bröd, pasta, ris, potatis, pommes frites, chips, gröt, müsli och så vidare. »Fullkornsprodukter« är bara mindre dåliga. Måttliga mängder rotfrukter kan vara okej om du inte är alltför noga med kolhydraterna.
  • Margarin: Industriell smörimitation med onaturligt hög omega-6-halt. Har inga hälsofördelar, smakar dåligt. Statistiskt kopplat till astma, allergier och andra inflammatoriska sjukdomar.
  • Öl: Flytande bröd. Full av maltsocker tyvärr.
  • Frukt: Mycket socker. Ät undantagsvis som naturligt godis.

Unna dig vid fest

Du bestämmer när det är fest. Viktnedgången kan bromsas en aning.

  • Alkohol: Torrt vin (vanligt rödvin eller torrt vitt), whisky, konjak, vodka, drinkar utan socker.
  • Mörk choklad: Minst 70 % kakao, helst bara lite.

Drick till vardags

  • Vatten: Smaksatt eller kolsyrat om du behöver.
  • Kaffe: Gärna med vispgrädde i, testa!
  • Te: Svart, grönt, vitt …

För utskrift

 

 

Krånglar det att öppna dokumenten? Prova då att högerklicka på dokumentet och välja ”Spara mål som”. Öppna det sen från där du sparat det på din dator.

Teorin bakom LCHF

Vad är du designad för att äta?

Människan har utvecklats under miljoner år som jägare och samlare, utan stora mängder kolhydrater. Då åt vi den mat som fanns färdig åt oss i naturen: jakt, fiske och allt ätligt i naturen. Men ren stärkelse i form av bröd, pasta, ris och potatis har vi bara ätit i 5 – 10 000 år, sedan vi blev jordbrukare. Bara en begränsad anpassning av våra gener hinner ske på sådan tid.

Med industrialismen, för 100-200 år sedan, kom fabriker som tillverkade stora mängder rent socker och vitt mjöl. Extra snabbsmälta rena kolhydrater. Det har vi inte alls hunnit anpassas till.

På 1980-talet slog rädslan för naturligt fett igenom. Lightprodukterna dök upp på allvar. Äter man mindre fett behöver man äta ännu mer kolhydrater för att bli mätt. Då tog historiens värsta fetma- och diabetesepidemi fart. Den har drabbat USA, fettskräckens hemland, allra hårdast. Men även i Sverige har andelen feta personer fördubblats sedan 1989. Idag vet vi att rädslan för riktig mat med normal fetthalt var ett misstag.

Kolhydrater, snabba såväl som långsamma, bryts alla ned i magen till enkla sockerarter. Sockret tas upp  i blodet och höjer blodsockret, vilket ökar produktionen av hormonet insulin. Det är kroppens mest fettlagrande hormon.

Insulin produceras i bukspottskörteln (bild till höger). I större mängd förhindrar hormonet fettförbränning och lagrar in överskott av näring i fettceller. Det kan efter en tid (någon timme) leda till ett underskott av näring i blodet vilket skapar hungerkänslor, och s.k. ”sötsug”, varefter man vanligen äter mer. Sen startar processen igen, en ond cirkel med viktuppgång.

Lågt intag av kolhydrater i kosten ger tvärtom lägre och stabilare blodsockerhalt och därmed lägre insulinvärden. Det ökar frisättning av fett från fettväven och ökar fettförbränningen. Därmed brukar kroppsfettet minska successivt, särskilt runt magen hos bukfeta personer.

Viktnedgång utan hunger

LCHF underlättar för kroppen att leva på fettlagren, då frisättningen från dessa inte hindras av höga insulinnivåer i blodet. Det kan vara en anledning till att fettintag mättar långsiktigt bättre än kolhydratintag. Intaget av kalorier brukar spontant minska i studier, då försökspersonerna får äta sig mätta på lågkolhydratkost istället för mer kolhydratrik mat.

Inget räknande eller vägande behövs alltså. Du kan glömma kalorierna och lita på dina hunger- och mättnadskänslor. De flesta behöver inte räkna eller väga sin mat mer än de behöver räkna sina andetag. Om du inte tror mig: testa några veckor och se själv.

Hälsa som bonus

Inget djur i naturen behöver hjälp av näringsexperter eller kaloritabeller för att äta. Om de bara äter mat de är designade för håller de sig smala och undviker karies, diabetes och hjärtsjukdom. Varför skulle människan vara ett undantag? Varför skulle du vara ett undantag?

I studier förbättras inte bara vikten utan även blodtryck, blodsocker och kolesterolvärden på lågkolhydratkost. En lugnare mage och minskat sötsug är också vanliga upplevelser.

Omställningsbesvär

Om du tvärt slutar äta socker och stärkelse kan du få omställningsbesvär första veckan. Man kan likna det vid »sockeravgiftning«. För de flesta är det ganska lindrigt och snabbt övergående. Annars finns det bra sätt att minska besvären.

Vanligt under första dagarna:

  • Huvudvärk
  • Trötthet
  • Yrsel
  • Lättare hjärtklappning
  • Irritabilitet

Det går snart över av sig själv när kroppen anpassar sig och din fettförbränning ökar. Besvären kan delvis undvikas med extra vätska och salt under första veckan. Ett bra sätt kan vara en (sockerfri) buljongtärning i en mugg med varmt vatten då och då, exempelvis var fjärde timme. Alternativt att dricka några extra glas vatten om dagen och salta lite mer på maten.

Skälet är antagligen att kolhydratrik mat kan binda vätska i kroppen och göra dig mer svullen. När du slutar med den maten tappar du överskottsvätska via njurarna. Det ger ibland vätske- och saltbrist första veckan innan kroppen hunnit vänja sig, vilket kan ge huvudvärk, yrsel med mera.

Vissa föredrar att trappa ner kolhydraterna långsamt under någon vecka för minsta möjliga omställningsbesvär. Men för de flesta är det lika bra att köra hårt direkt. Något extra tappat vätskekilo på vågen redan första dagarna är utmärkt för motivationen.

Lite kolhydrater

Ju mindre kolhydrater du äter desto tydligare blir effekten på exempelvis vikt och blodsocker. Jag rekommenderar att du följer kostråden så strikt som du känner att du kan trivas med. När du är nöjd med din vikt och hälsa kan du successivt testa att äta mer liberalt.

Mer

Mer om historien bakom fettskräcken (ambitioner! önsketänkande!), den efterföljande katastrofen och dagens uppvaknande kan läsas i boken Matrevolutionen (Bonnier Fakta, jan 2011).

Läs första kapitlet.


Tips och recept

Frukostförslag

  • Ägg och bacon
  • Fet filmjölk (10 %) med linfrön, solrosfrön
  • Omelett (Se mer nedan).
  • Rester av gårdagens middag
  • Kaffe med grädde
  • En burk makrill och kokt ägg
  • Kokt ägg med majonnäs eller smör
  • Avokado, gravad lax och crème fraiche
  • Smörgås på oopsie-bröd (Se mer nedan).
  • En tunn bit Finn Crisp-bröd med mycket pålägg
  • Ostbit med smör på
  • Kokta ägg mosade med smör, finhackad gräslök, salt och peppar
  • En bit brieost och lite skinka eller salami
  • Mindre strikt LCHF: omvänd dietistmacka. (Se mer nedan).

Lunch och middag

  • Kött-, fisk- eller kycklingrätter med grönsaker och fet sås. Det finns många alternativ till potatis (Se nedan), som blomkålsmos.
  • Grytor, soppor eller gratänger med tillåtna födoämnen.
  • Du kan laga de flesta recept i kokböcker om du undviker kolhydratrika ingredienser. Man bör då ofta öka fettmängden genom att sätta till smör eller grädde. Eller skaffa en LCHF-kokbok (se längst ner).
  • Drick vatten till maten eller ett glas vin om det är festligt.

Mellanmål/om du blir sugen

När du äter lågkolhydratkost med mer fett och protein håller du dig ofta mätt längre. Bli inte förvånad om du inte längre behöver mellanmål. Många klarar sig bra på två eller tre mål om dagen. Tips om du blir sugen däremellan:

  • Hoprullad ost eller skinka med någon grönsak (tuffingar brer smör på)
  • Oliver
  • Nötter
  • En bit ost
  • Ett färdigkokt ägg ur kylen
  • En burk makrill i tomatsås

Oliver eller nötter kan ersätta chips framför tv:n. Om du alltid blir sugen mellan måltiderna så äter du antagligen för lite fett. Var inte rädd för fett. Ät mer fett tills du är mätt.

Äta ute/bortbjuden

  • Att äta på restaurang går oftast bra. Du kan be dem att byta potatis mot en sallad. Be om extra smör till kötträtter så blir du mätt.
  • Av snabbmat är kebab hyfsat (undvik helst brödet). På hamburgerkedjor är hamburgaren oftast det minst dåliga – undvik naturligtvis läsk och pommes frites, drick vatten. Max har Low Carb-burgare utan bröd som serveras i salladsblad. Pizzafyllning går ofta bra att äta, ju striktare du behöver vara desto mindre av pizzabotten/kanterna äter du.
  • Är du noga med maten till vardags är det ett mindre problem att göra vissa undantag när du är bortbjuden. Är du osäker på vad som kommer bjudas kan du äta dig halvmätt hemma innan.
  • Inplastade små babybel-ostar eller en påse nötter är populära som »nödproviant«.

Inköpslista för nybörjare

Skriv ut och ta med till affären:

  • Smör
  • Vispgrädde 40 %
  • Crème fraiche 34 %
  • Ägg
  • Bacon
  • Kött (färs, stek, grytbitar, kotletter, filé m.m.)
  • Fisk (gärna feta sorter som lax och makrill)
  • Ostar (helst riktigt feta)
  • Turkisk yoghurt 10 %
  • Kål (vitkål, blomkål, brysselkål m.m.)
  • Andra ovanjordsgrönsaker
  • Frysta grönsaker (broccoli, wokgrönsaker m.m.)
  • Avokado
  • Oliver
  • Olivolja
  • Nötter

Rensa skafferiet

Vill du maximera dina chanser att lyckas? Särskilt du som har ett besvärligt sötsug/sockerberoende tjänar på att rensa ut och slänga (eller ge bort) socker- och stärkelserik mat, lightprodukter och liknande:

  • Godis
  • Chips
  • Läsk och juice
  • Margarin
  • Socker i alla former
  • Vetemjöl
  • Pasta
  • Ris
  • Potatis
  • Allt det står »light« på
  • Färdigrätter
  • Glass
  • Kakor

Varför inte göra det nu?

Ormen i paradiset

Var mycket skeptisk till speciella »Low Carb-« produkter, exempelvis pasta eller choklad. Tyvärr fungerar de dåligt och har förstört mångas viktnedgång. De är vanligen fulla av kolhydrater när man genomskådar deras kreativa marknadsföring.

»Lågkolhydratpasta« är exempelvis nästan rena kolhydrater som mycket väl tas upp av kroppen, om än långsamt.

Low Carb-choklad är vanligen full av sockeralkoholer, som försäljarna inte räknar som kolhydrater. Runt hälften av dem kan tas upp och höja blodsockret. Resten hamnar i tjocktarmen och ger lätt gasbildning och diarré. Dessutom underhåller de förstås sötsuget.

Vill du bli frisk och smal så ät riktig mat i stället.


RECEPT

Enkelt med ägg

  1. Lägg i kallt vatten och koka i 4 minuter för löskokt eller 8 minuter för hårdkokt. Ät gärna med en klick majonnäs eller Bregott till.
  2. Stek i ett par matskedar smör, på den ena eller båda sidorna. Krydda med salt och vitpeppar.
  3. Smält en klick smör i stekpannan och häll i 2 ägg och 2–3 msk grädde per portion. Krydda med salt och peppar. Rör om i röran hela tiden tills den stelnat så mycket du önskar. Klipp gärna ner några matskedar gräslök och garnera med riven ost. Servera med stekt bacon.
  4. Gör en omelettsmet på 3 ägg och 3 msk grädde samt salt och kryddor (vit- eller svartpeppar eller annat). Smält smör i stekpannan och häll i smeten, ha inte för hög värme. När omeletten har stelnat på ovansidan kan du fylla den med något gott. Till exempel en eller flera sorters ost, stekt bacon, stekta champinjoner, bra korv (läs innehållsförteckningen) eller rester från gårdagens middag. Vik ihop omeletten på mitten och servera gärna med en krispig sallad.

I stället för bröd

Har du svårt att leva utan bröd? Oopsies är ett bra alternativ. Det blir ett tekakeliknande »bröd« utan kolhydrater, som kan ätas på många sätt.

Oopsies
Receptet ger 6–8 stycken beroende på hur stora man gör dem.

3 ägg
100 g philadelphiaost
en nypa salt
½ msk fiberhusk (kan uteslutas)
½ tsk bakpulver (kan uteslutas)

  • Dela äggen så du får gulor i en bunke och vitorna i en annan. Vispa vitorna till ett hårt skum tillsammans med saltet. Du ska kunna vända bunken upp och ner utan att det lossnar. Vispa sedan gulorna och osten till en jämn smet och tillsätt fiberhusk och bakpulver om du vill, detta gör oopsien mer brödliknande. Vänd sedan ner vitorna i äggulesmeten försiktigt för att bevara luften i vitorna. Klicka ut 6 stora eller 8 mindre oopsies på bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 150 grader i cirka 25 minuter tills de har fått fin färg.
  • De kan ätas som smörgås eller användas som korv- eller hamburgerbröd. Variera dem gärna med att strö över lite olika sorters frö innan gräddning, t.ex. vallmo-, sesam- eller solrosfrön.
  • Du kan även göra en enda stor oopsie som du sedan använder som rulltårtsbotten. Lägg bara på ett rejält lager med grädde och valfri bärsort.

Mindre strikt: lite bröd
Kan du inte klara dig utan riktigt bröd? Ta en Finn crisp, flatbröd, eller Wasa Fiber plus, med smör och pålägg. Ju mer smör/pålägg desto mindre bröd (kolhydrater) behöver du för att bli mätt: Omvänd dietistmacka / LCHF-smörgåsar

I stället för potatis

  • Blomkålsmos: dela blomkålen i mindre buketter och koka dem mjuka i lättsaltat vatten som du sedan häller av. Tillsätt därefter grädde och smör till önskad smak och konsistens och mosa med mixer eller stamp.
  • Sallad gjord på ovanjordsgrönsaker, gärna med olika sorters ost i. Testa olika varianter!
  • Kokt broccoli, blomkål eller brysselkål.
  • Ostgratinerade grönsaker: fräs exempelvis squash, aubergine, fänkål eller andra grönsaker du gillar i smör, salta och peppra. Lägg i ugnsfast form och strö riven ost över, gratinera i 225 grader tills osten smält och fått fin färg.
  • Gräddstuvade grönsaker, exempelvis vitkål eller spenat.
  • Blomkålsris, riven blomkål som läggs i kokande lättsaltat vatten i någon minut blir ett bra alternativ till ris.
  • Avocado
  • Goda röror, exempelvis ägg- och räkröra. Hårdkoka och hacka ett par ägg, skala en eller två nävar räkor, finhacka en liten rödlök. Blanda lika delar crème fraiche och majonnäs och ha i ägg, räkor, lök, hackad dill och en klick stenbitsrom.

Alternativen ovan passar alla bra som tillbehör till kött, fisk och kyckling i stället för potatis, pasta, ris, bulgur m.m.

Snacks och efterrätt

  • Blandade nötter
  • Korv med hög kött- och fetthalt, skuren i småbitar, skär en lika stor ostkub och sätt ihop med tandpetare.
  • Grönsaker med dipp, t.ex. gurkstavar, paprikabitar, blomkål.
  • Färskostrullar: rulla in en klick färskost av valfri sort i t.ex. en skiva salami, lufttorkad skinka eller gurka hyvlad på längden.
  • Oliver, marinera gärna själv. Häll på en god olivolja och hacka och blanda i basilika, oregano och en vitlöksklyfta. Går även utmärkt att använda torkade kryddor.
  • LCHF-chips: riv parmesanost (eller annan hård ost du gillar) och lägg i små högar på bakplåtspapper, ställ in i ugnen på 225 grader, låt smälta och få fin färg, ta sedan ut dem och servera som chips. Gärna med en god dipp till. Lämna dem inte i ugnen utan titta på dem hela tiden då de bränner lätt.

Mer tips

Styrketräning på LCHF? Sid Knutsson blir intervjuad av Kostdoktorn

Exempel på veckomeny med recept /  Veckomeny 2

Massor av bra LCHF-recept kan hittas via google. Några exempel:

För dig som vill läsa ännu mer om LCHF / lågkolhydrattips rekommenderar jag min bok Matrevolutionen.

  

Beställ boken här!

/Andreas Eenfeldt - Läkare

Kommentera

Kommentarer

fzlckgjuoftthvsv, ohqcttodgq , [url=http://www.ofwxxtbbgz.com]wfhgdfctbd[/url], http://www.ctfnomneet.com ohqcttodgq

Jag tränar ganska hårt och äter en del kosttillskott. Nu har jag tänkt starta med LCHF så att jag får bort lite fett men behåller musklerna. Efter ett träningspass brukar jag dricka en shake gjord på whey protein och pure carbs för att musklerna snabbt ska få återhämtning. Kan jag fortfarande dricka lite pure carbs när jag går på LCHF dieten eller ska de uteslutas efter träningen också?
Äter äver Kre-alkalyn och EAA amino booster inan träning, kan jag fortsätta med det?
Tacksam för svar!

Min lillebror gick ner 80 kg genom och äta så här. och jag själv -50 men fortfarande en del kvar. La upp före och efterbilder på hans resa i min blogg för den som tvivlar :) och min sambo gnällde jämt över magont när han åt pasta börd potatis ris . Trodde han både var laktos och gluten. Han började äta samma mat som jag åt och tro det eller ej så försvann hans besvär. men så fort han är på potatis och ris så får han ont ..

muppia,
Självklart är det bättre för kroppen att du bara dricker läsk och äter chips på helgen än att göra det varje dag. Allra bäst är inte förvånande att låta bli helt. Men du ska ju kunna trivas också!

Tobbee,
Jag är inget fan av Carbzone. Deras "low carb"-choklad och pasta är precis sådana skräpprodukter som förstör mångas viktnedgång.

Brödet innehåller lite kolhydrater men om du tycker att det smakar bra så är det åtminstone mindre än i annat bröd du kan köpa i affären.

Jag har krängt iväg en mail till Andreas utan att få svar. Så jag hoppas få svar här.

Jag vill gärna veta vad som händer om man äter lite mer fritt under helgerna? Jag vill inte sluta äta chips och läsk/öl och pizza. Jag äter dock mindre mängd nu om man jämför med tidigare. Ska allteftersom försöka minska lite mer men jag vill gärna ändå ta mig ett par glas läsk eftersom det är så tråkigt att bara dricka vatten och te.

Det enda jag sett på mig själv är att jag svällt upp men minskar igen under veckorna. Vågen visar bara att vätskan försvinner. Jag bryr mig inte så mycket om hur många kilogram jag väger. Jag har gått upp 1-2 cm cm i midjemått efter den här helgen (tom mage).

Men vad händer i kroppen, förbränningen och allt det där? Negativ påverkan? Finns det någon halvväg att möta om nu fuskdagarna sabbar det helt? Äta enligt GI-metoden då istället eller?

Jag äter fortfarande bröd till frukost, dock grovt. (ska sluta med det om ugnen funkar att baka oopsies i, har värdelös ugn).

Mvh Pia

Du varnar för (vissa) lowcarb produkter, är carbzone ett utav dom?
Är sugen på att testa deras bröd nämlöigen :P
Men det kanske är fullt av skit istället? :O

Svettningarna och yrseln kom av snabbt dalande blodsocker på eftermiddagen. Magknip kom efter att ha ätit halv- eller helfabrikat (misstänker tillsatser och det är ju inte bra vilken kost man än väljer att äta. LCHF gjorde även att jag blev intresserad av att faktiskt laga mat.). Kan inte se att jag påstod att det berodde på potatis. Potatis har jag ingen nytta av. Det är ju inte ens gott utan en massa salt. Blomkål, broccoli, brysselkål m.m. är bra mycket godare och nyttigare. Och om du undrar, nej, gaser uteblir trots kål till maten :)

Då får jag redan nu gratulera, om du mår bättre av det! Men om du verkligen fick svettningar och magknip av vanlig potatis tycker jag nog, även om det var 3 år sedan, att du ska gå till en allmänläkare.

Petter: Lycka till :) F.ö. så har jag ätit LCHF i snart 3 år och har inga planer på att få tillbaka ett obegränsat sug efter mat och sötsaker, dippande blodsocker som har orsakat svettningar och svimningsanfall, magknip, taskig hy, dålig ork m.m.

Det finns garanterat mer forskning som säger motsatsen. Jag ska, som utmaning, hitta bra forskning som visar på fettets påverkan på hjärta och andra organ. Så hoppas jag att du tänker om så småningom.

Petter: Det var hjärtinfarkterna jag ville veta källan till, men det var som jag trodde (ditt eget antagande). Om du inte har läst Matrevolutionen än så kommer ditt sunda förnuft att få dig att göra det. Efter det kan du gå på fakta och väl beprövad vetenskap istället :)

Nej jag menar endast att maten på den tiden inte direkt ledde till långa lyckliga liv, självklart kan man säkert räkna med att många dog icke naturliga vägar på den tiden. Om du menar källa för att man dog vid tidig ålder för 10000 år sedan så föreslår jag vilken historiebok som helst på ett bibliotek. Vad gäller hjärtinfarkten så är det mitt egna antagande att hjärtat kommer stanna när man har proppat i sig smör och olja (och mixade produkter som majonäs) i flera år i sträck för att komplettera det som annars känns mer naturligt för mig - bra kolhydrater. Källan till fetma, diabetes och andra sjukdomar tror jag inte för en sekund har något att göra med kolhydrater i sig, utan precis så som Anders Eenfeldt själv säger - ett ohälsosamt överdrivet stort intag av ihåliga värdelösa kolhydrater.

Jag är helt övertygad om att detta är en "en i mängden"-diet och uppståndelsen kring denna kommer lägga sig så fort varje individ tänker till för sig själv och inte omedelbart lyssnar på auktoritet.

Och nej jag är inte utbildad PT, dietist, läkare eller något i den stilen. Jag är bara en person med sunt förnuft.

Petter: menar du att de dog vid 30 års ålder p.g.a. hjärtinfarkt? Kan du länka till något referensmaterial? Skulle vara intressant att få ta del av din källa till detta antagande. Har du (din källa) tagit övrig livsstandard med i beräkningen?

Du pratar om att vi åt såhär för mer än 10000 år sedan och att det skulle vara det rätta sättet att äta. Borde du inte då väga in i bilden att medelåldern på den tiden var 30 år gammal? Att äta LCHF under flera år kan bara resultera i en sak - hjärtinfarkt.

Läs - http://fitnessguru.se/vad-ar-nyttigt

När du läst artikeln läser du alla kommentarer. Utöver det läs på generellt om kolesterol och fetter.

Andreas:
Jag märker av dessa symprom även vid reducering av kolhydrater ex om jag tar bort socker, pasta, ris men äter mycket grönt, mejeri, nötter osv. Men visst, det är mycket mildare.

När det gäller muskelryckningarna så kunder hela lårmuskeln rycka, inte bara krampa utan ge små "ticks".

Du ser inte att det kan vara ngn annan sjukdom som visar sig när jag minskar kolhyrdraterna? Jag har pratat med en doktor om detta, men de är verkligen okunniga... Det enda rådet jag får är att jag ska äta mer kolhydrater,.. hmmm...

Åsa,
Så uttalade liknande besvär har jag nog aldrig hört. Men visst brukar det bli en viss vätskedrivande effekt i början, och vadkramper är inte heller ovanliga i starten om man kör strikt.

I ditt fall skulle jag föreslå att långsamt trappa ner på kolhydraterna under ett antal veckor. Du kanske inte behöver vara så strikt som när du testat för att ändå bli av med det mesta suget etc?

Ett tillägg är att jag (iallafall jämförst med andra som jag jämförst med) kommer i Ketos ganska enkelt, jag kan äta "hel del" kolhydraterr och fortfarande vara i lätt ketos. Mina kompisar som också testade LCHF hade svårare att komma i ketos och gick ur den så snart de åt lite för mycket kolisar, medan jag ofta hamnade på en mildare ketos men gick aldrig ur den i princip.
Jag har gjort diabetestest när det var som värst med törsten och de andra bieffekterna och jag hade perfekta blodsockervärden....

Biverkningar av LCHF
Jag har testat LCHF och LC ett par omgångar med samma resultat. Jag har googlat och tagit upp det i olika LC forum, men alla verkar främmande inför mina biverkning. Hoppas du, Andreas E kanske kan veta vad det beror på:

Efter bara ett par dagar på Lågkolhydratskost så händer detta (och symptomen förvärras tills att jag måste lägga av):
- Obeskrivlig törst. Vattnet rinner rakt igenom, det är som att kroppen inte kan ta åt sig det. Trots långt över 3 liter om dagen är jag så torr i munnen att jag måste ta en klunk vatten för att kunna prata. Tungan är snustorr. Trots ett konstant intag av vatten dygnet runt (även på natten)
- På toa ca var 15 ,min pga av de stora vattenmängderna
- Muskelkramper och "ticks" (äter multivitamin varje dag så jag borde få i mig tillräckligt magnuesium och kalium)
- Magkatarrkänsla
- Spänningar i käke pga av att jag omedvetet trycker upp tungan stenhårt mot gommen, ngt jag aldrig gör annars. Gör detta i sömnnen, men komme räven på mig dagtid. detta försvinner så snart jag börjar äta kolhydrater igen
- Stenhård i magen
- huvudvärl och spänningar (kommef förmodligen ifrån tungpressandet)

Jag skulle vilka hitta nyckeln till varför jag reagerar såhär, eftersom jag mår så bra av att inte ha det där suget hela tiden, den nervösa energin inoimbords försvinner på LCHF och det är så sabla skönt.

Några ideer eller erfarenheter kring detta?

MrJim,
Inom en vecka har många med övervikt tappat 2-3 kilo. Förvisso delvis vätska, men det är bra för motivationen.

Hur länge brukar det gå, ungefär, innan man börjar märka resultat. Antar att det är olika från individ till individ, men jag menar överlag. Är det dagar eller veckor vi pratar om?

muppia: vi som äter LCHF har blivit väldigt duktiga på att hitta alternativ. För mig personligen så fungerar det inte att äta lite av spannmål t.ex. eftersom det triggar igång mitt sug efter mat. Bra alternativ är då blomkål, broccoli, stekt vitkål m.m. Som lasagneplattor fungerar aubergin och squash. (Det handlar alltså inte om att ta bort kolhydrater helt om man inte vill/behöver det.)

Jag kan inte sluta läsa om detta, det är så otroligt intressant. Ska nog ta och köpa hem boken också.

Jag är också så fräck att jag tipsar om min egna blogg, där LCHF recept tittar fram :D

Visst kan man ändå äta lite bulgur/couscous (som har färre kolhydrater än ris och pasta) till maten? Eller ibland äta mindre pasta/ris beroende på kötträtten, jag gillar t.ex lasagne.

Jag behöver ändå kolhydrater och tänker således inte utesluta dem helt, utan minska på dem bara. Känns inte snällt mot kroppen att försöka ta bort så mycket kolhydrater som möjligt då jag pluggar, har häst och hund (rör på mig varje dag flera ggr om dagen) plus tränar...

TACK!!!!

Il.nino,
LCHF och Atkins är mycket lika och skiljer sig bara i detaljer.

Atkins är något mer komplicerad med råd om max 20 gram kolhydrater dagligen initialt och sedan en successiv upptrappning.

Vid LCHF rekommenderas för bästa effekt så lågt kolhydratintag som du kan trivas med helt enkelt. Ju lägre desto tydligare effekt. För vissa räcker 10% / ca 50 gram per dag bra, andra behöver hålla sig under ca 20 gram dagligen. När man lärt sig vilken mat det handlar om finns inget behov av att räkna om man inte vill.

LCHF har också ett tydligare fokus på riktig mat lagad av bra råvaror. Atkins-företaget säljer tyvärr en hel del Atkins-choklad etc som knappast kan rekommenderas för någon med viktproblem.

GI är en mindre strikt variant av LCHF. Men som du säger kan GI betyda väldigt olika mängd kolhydrater idag beroende på vem du frågar.

Om man då äter mycket fett, kan halten kolesterol i gallan blir högre än halten gallsalter och fosfolipider? Då finns det väl risk för att kolesterol fälls ut som fasta gallstenar?

Skulle vara kul och intressant om te.x sid eller någon annan kunnig skrev om LCHF i kombination med styrketräning . Hur fungerar det egentligen ?
Vad jag menar är att om man tränar hårt 4-5 dgr i veckan så behövs kolhydrater ?

Intervju med mig av Kostdoktorn (Andreas Eenfeldt).

"Styrketräning på LCHF: Fitnessguru" - http://www.kostdoktorn.se/styrketraning-pa-lchf-fitnessguru

Varför skulle man behöva kasta alla light produkter? Många av dessa är inte ens insulinhöjande, se bara på diabetiker. Gissa varför dem vill ha sockerfria produkter? Sen kan man absolut argumentera för eller emot att äta konstgjorda sötningsmedel eller inte, men det påverkar knappast vikten.

I sammanhanget gissar jag att anledningarna är flera. Bl.a.

Sötningsmedel påverkar oss olika vissa blir faktiskt mer sötsugna ju mer sötningsmedel de äter. Detta är antagligen kopplat till smaklökarnas påverkan av hjärnans belöningssystem som inte lika säkert som buksportskörtelns avkänning av blodsocker i blodet. I det avseendet kan alltså sötningsmedel ha en negativ effekt då det ökar din hunger.

En studie på området (om än dåligt genomförd) visade att folk som äter lightprodukter inte väger mindre än de som istället äter socker. Detta är mest troligen bundet till att man blir hungrigare av sötningsmedlet. Detta verkar dock inte gälla alla och olika former kan ge olika sug. Bl.a. blir jag mycket mer sötsugen om jag dricker lightläsk men inte av tuggummin eller proteindrycker med samma sötningsmedel.

Utöver det finns det faktiskt teorier om att sötningsmedel kan stimulera insulin frisättningen p.g.a. sötman i sig. Detta skulle i sin tur leda till ett snabbt minskat blodsocker vilket i sin tur leder till hunger. Lightprodukten är alltså i sig kalorifri men kan i sin tur göra att du äter mer.

Utöver det finns debatten om sötningsmedels farlighet eller ej och där är skräcken överdriven och sötningsmedels säkerhet (främst aspartam sukralos) är noga kartlagd.

Hoppas detta gav lite klarhet!

Riktigt bra, har beställt boken och inväntar den. Detta låter så jävla intressant!!

Undrar om det är någon skillnad på LCHF och det som kallas för Atkins diet, isåfall vad? Många inte så kunniga människor menar att dom börjat med GI dieten för att gå ner i vikt, medans dom egentligen följer en diet som LCHF eller Atkins. För övrigt mycket bra artikel!

Riktigt bra artikel, lär helet klart snart påbörja en lchf diet när rutorna ska fram :)

Riktigt bra!

Bästa sammanfattningen EVER!!!

Sweeet, den här behövs! =)