Frågor & Svar v. 24

Syndicate content

F: Tjenare tjenare, har en fråga i och med att jag ska börja köra en diet nu i juni. När du säger att man ska ligga -500 kcal menar du 500 under normalt intag eller totalt -500?

S: Du ska ligga på ett kaloriintag som understiger din omsättning av kalorier med ca 500 kcal. Dvs. förbrukar du 2500 kcal på en dag (inkl rörelse alltså din faktiska förbrukning och inte basal metabolism) så ska du inta 2000 kcal.

Läs mer ⇒ Grunden till en lyckad diet / Vad är en kalori?


F: kört lchf ett bra tag, och kommit igång fint med träning.. gått från 24% kroppsfett till 17%. stannar och nöjer mig på 15% skulle jag tro. kollat lite och läst om JS, inget jag kommer köra, har bra koll på hur och vad jag sätter i mig och när jag borde.

har dock en liten fråga, varför jordnötter?

Ofta äter jag ett paket bacon och rent protein pulver med en ölkorv eller ngt.. Då får du ju noll kolhydrater.. jordnötter har väl en del??!

Förstår att jordnötter är enkla att ta till.. men inte så kul att äta dagligen.. ett paket bacon kör du ju till bra med en halv tomat och chili (ökar förbränningen) i stekpannan, snurrigt gott det med.. sköljer ned med proteindrink, avslutar med ölkorv (hög på kött och fettmängd, låg på carbs).

Så, frågan är, är det bara för enkelheten med jordnötter som du rekommenderar det? Skulle hellre rekommendera bacon och isolate protein hela dagaran. 

S: Naturellt Jordnötssmör för att det mättar absolut bäst och är riktigt gott. Fettsammansättningen är det inget fel på om du tillsätter omega-3. Det är inget problem med ett ickebalanserat fettintag om det sker under en kort begränsad period. Jag skriver mer om detta i Jordnötssmörsdieten - Utförande. Jordnötter innehåller en ytterst liten del kolhydrater och den mesta delen består av fibrer som inte påverkar ditt blodsocker.

Dietens upplägg är delvis pga. att det är så extremt enkelt att följa och ha med maten samt dosera den. Självklart går det utföra en liknande diet men då tappar du som du förstår ofta enkelheten.


F: Jag har jag en fråga om aspartam. vet och har hört att det är sockerfritt, men ökar ditt sug 1000ggr efter vanligt socker.

MEN hur påverkar aspartamet en ketos (JS/BS) diet?? Om det är det enda “socker” man tillåter sig?
Försökt fråga doktor dahlkvist utan lycka. Hon är ju chef på LCHF.

S: Sötningsmedel / aspartam kan i stora mängder öka ditt sötsug, hur mycket är helt individuellt. Jag blir inte mer sötsugen av tuggummin men av diet cola.

Aspartam tar dig ej ur ketosis.


F: Är det nyttigt o bra att ha riven kokos på mat? har hört att den innehåller bra fetter och jag har vänner som har det i filen mm. Har börjat äta fiberhavregrynsgröten på morgonen med solrosfrön o lite riven kokos på. Är det bra? eller borde jag kanske gå tillbaka till äppelmosen som jag körde på innan…

S: Ordet nyttigt är extremt svårt att klassificera enligt mig. Vad är nyttigt? Om du är på en öde ö och är på väg att dö av hunger är en pizza bland det nyttigaste du kan äta. Medan om du är extremt överviktig och har problem med galsten är en lågfettkost att föredra.

Läs mer ⇒ Vad är nyttigt?

Är du med på vad jag säger? Vad du ska göra är först att försöka hitta ett lagom energiintag dvs. hur mycket kalorier du äter totalt. Och efter det brukar lågkolhydratskost för en viktnedgång vara det bästa (generellt).

Kokosfett är ett bra fett (inte det industrialiserade som går att köpa i kyldisken då det ibland upphettats till extrema grader och därigenom förlorat sina egenskaper alt. har det härdats med väte "hydrogenerat fett").

Du ska sträva efter en balans i ditt fettintag framförallt mellan Omega-3 och Omega-6. En ratio på 1:1-2 är bra.  Detta för att Omega-3 är antiinflammatorisk  och Omega-6 är inflammatoriskt. Du vill ha en balans mellan dessa. Att äta för mycket Omega-6 gör din kropp för inflammatoriskt helt enkelt.

Kortfattat, det är absolut inget farligt eller fel med att äta riven kokos till din frukost.


F: Hej! Jag skulle behöva hjälp med min kost. Jag vill bygga muskler eftersom jag styrketränar. Tränar MAX-OT som är skapat av AST-SS som du säkert vet. Saken är att jag går i skolan (3:de året på gymnasiet), och det kan bli svårt att få till ett bra kostschema pga skolan. Men jag tänkte att jag kunde skriva ner min kost under dagen, så kan du rätta till den om det går att göra den bättre på något sätt.

07:00 Frukost
1dl fiberhavregryn
1st Banan
1 glas mjölk
1 proteinshake (ca 30gram protein)

10:00 (i skolan)
1st banan
1st proteinshake

12:00 – Skol-lunch
Är det tex potatis och pannbiff eller dylikt äter jag där, annars har jag möjlighet att åka hem och äta annan mat eftersom vi har lång lunch-rast.

14:00 (i skolan)
1st banan eller äpple
1st proteinshake

16:00 (1 timme innan träning)
2-3 potatisar
1-2 pannbiffar
1 glas vatten

15 min innan träning : Anabolic Rush

Mål 1 efter träning: protein/kolhydratsdryck med kreatin och Gl3 L-glutamin

Mål 2: 30 minuter efter mål 1
ris och kyckling, grönsaker
1 glas mjölk

Mål 3: 1 timme efter mål 2
potatis och fisk
1st proteinshake
(detta sista är hur jag äter efter träning, fått från AST-SS)

Hoppas du förstod vad jag skrev och att du kan hjälpa mig:)
Tack sålänge!:)

S: Din kost ser ganska bra ut. Hur snabbt ökar du i vikt på denna kost? Lagom är max 0.5kg i veckan när vikten börjat stabilisera sig.

Det som verkligen saknas i din kost är fetter. Du borde börja äta fett till varje måltid. Förutom ev. Måltiderna efter träning för snabbare upptag av maten då.

Bra fettkällor är Naturellt Jordnötssmör, Myo D, CLA 1000, Macadamiannötolja, Olivolja, Rapsolja och Avokado.

Jag skulle göra såhär. Räkna ut så du får i dig 2-4g protein per kg kroppsvikt. Dvs. väger du 100kg så äter du 200-400g protein. Sen delar du det på 5-6 måltider. Det blir ca 50-75g protein per mål.

Efter det lägger du till fetter. Du skall som absolut minst äta 1g fett per kg kroppsvikt för att upprätthålla en god hormonproduktion. Väger du runt 100kg ska du ha 15-20g fett per måltid. Väger du runt 70kg 10-15g.

När du fått ordning på ditt protein och fett intag lägger du till den mängd kolhydrat du behöver för att ha energi för hela dagen samt att driva din muskelbyggnad. Börja med 20g till varje måltid och 40g efter träning. Och utvärdera det i några veckor. Sedan reglerar du kolhydraterna efter resultatet men håller proteinet och fettet konstant.

Lycka till!

Kommentera